Companii japoneze din China îşi suspendă activitatea
Întreprinderi şi şcoli japoneze din China şi-au suspendat temporar activitatea pe fondul tensiunilor privind suveranitatea insulelor Sankaku/Diaoyu disputate de cele două ţări.
17 Septembrie 2012, 09:43
Şcolile şi sediile companiilor japoneze din China şi-au suspendat temporar activitatea ca urmare a protestelor ample antijaponeze de pe teritoriul ţării determinate de "naţionalizarea" a trei dintre cele cinci insule disputate de China şi Japonia.
Manifestaţii antijaponeze au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în circa 85 de localităţi chineze.
Ca urmare a atacurilor demonstranţilor asupra a trei uzine Panasonic, conducerea a decis ca luni şi marţi să declare zile libere.
O decizie similară a fost luată de compania Canon.
Multe supermarketuri şi magazine japoneze s-au închis temporar, de teama de a fi devastate.
Tensiunile dintre Japonia şi China s-au intensificat după ce, săptămâna trecută, Japonia a anunţat că a încheiat un contract de cumpărare a trei dintre insulele din arhipeleagul Sankaku/Diaoyu, disputat de cele două state.
Insulele aparţineau unui om de afaceri japonez.
În replică, Republica Populară Chineză a trimis în zonă şase nave de supraveghere pentru a-şi demonstra competenţele juridice asupra regiunii.
Uletrior, trei dintre acestea au părăsit regiunea, după ce au primit avertismente din partea Pazei de Coastă Japoneze.
Tratatul de securitate între SUA şi Japonia, valabil şi în disputa insulelor
Ministrul japonez de externe Koichiro Gemba a declarat că Tratatul de securitate între SUA şi Japonia se extinde şi asupra insulelor Sankaku/Diaoyu, scrie Reuters.
Astfel, în cazul unui atac chinez asupra arhipeleagului, Statele Unite vor califica acţiunea ca pe o ameninţare la propria securitate.
Ministrul a declarat că administraţia americană este de acord cu această interpretare a documentului.
"Avem o viziune comună asupra faptului că acordul se extinde şi asupra insulelor", a declarat ministrul nipon de externe după întâlnirea cu ministrul american al apărării Leon Panetta, aflat într-o vizită la Tokyo în încercarea de a dezamorsa conflictul dintre cele două ţări.
Tratatul de cooperare comună şi garanţii de securitate de la 19 ianuarie 1960 reprezintă fundamentul legal al alianţei între cele două state şi care prevede condiţiile prezenţei militare americane pe teritoriul japonez.
Potrivit documentului, fiecare din părţi califică orice fel de agresiune împotriva aliatului său ca pe o ameninţare la propria securitate naţională şi este în drept să acţioneze în consecinţă.
Insule nepopulate, dar bogate în resurse
Japonia controlează insulele Diaoyu, nepopulate, dar bogate în resurse.
Regiunea este însă revendicată şi de China.
Japonia insistă asupra suveranităţii asupra insulelor din 1895, în timp ce Beijingul aminteşte că pe hărţile din anii 1783 şi 1785 insulele Diaoyu erau marcate ca teritoriu chinez.
După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi Japoniei în anul 1972.
China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Tokyo asupra acestora.
În replică, autorităţile japoneze susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, când a devenit clar că în această zonă se află numeroase rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.