Comisia Europeană vrea să simplifice accesul la fondurile comunitare
Raport final al grupului de experţi independenţi pentru politica de coeziune
12 Iulie 2017, 04:00
Simplificarea accesului la fondurile europene este esenţială - spune Grupul de experţi care a redactat raportul timp de doi ani. De altfel, aceasta este principală recomandare pe care grupul o face şi pe care vrea să o integreze în dezbaterile referitoare la viitorul finanţelor europene, dezbateri ce au fost lansate de Comisia Europeană la sfârşitul lunii trecute.
Daca vor fi simplificate normele, se va ajunge la eficientizarea cheltuielilor - a spus comisarul pentru buget, Günther Oettinger, care a explicat că cetăţenii aşteaptă mai mult din partea Uniunii Europene, dar că bugetul este în scădere.
Norme mai pu?ine şi mai simple înseamnă rezultate mai bune şi mai puţine erori - consideră comisarul pentru politică regională, Corina Creţu. În conferinţa de presă de la Bruxelles, Corina Creţu a explicat cât de stufoase sunt actualele proceduri de accesare a banilor europeni: "Nu putem justifica şi eu refuz să justific 600 de pagini de reglementări, însoţite de peste 5.000 de pagini de instrucţiuni pentru accesarea fondurilor de coeziune. Cred că am devenit tot mai complicaţi şi mai complecşi de fiecare dată când am vorbit despre simplificare. De data aceata, simplificarea este o realitate" - a spus comisarul Corina Creţu cu optimism, deşi nu este prima oară când se încearcă simplificarea procedurilor de acces la fondurile europene.
Cel care a condus grupul independent de experţi este fostul comisar european Sim Kallas, iar părerea sa este că dacă vor fi reguli mai puţine va exista şi mai multă transparenţă, care în final va conduce la mai puţină corupţie. Sim Kallas a criticat multitudinea de reguli şi clarificări ulterioare, ce complică accesul la finanţare europeană. "Recomandarea principală a grupului de experţi pentru a simplifica munca este reducerea numărului de reguli, iar următoarele recomandări însemnate sunt mai multă subsidiaritate şi mai multă responsabilitate pentru regiuni, pentru statele membre, pentru agenţiile de plăţi, care trebuie să aibă o abordare mai flexibilă" - a spus Sim Kallas. Grupul său de experţi a ajuns la concluzia că cea mai bună metodă de simplificare a normelor este reducerea numărului lor şi propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.
Comisarul Corina Creţu a mai spus că etapa următoare va fi informarea statelor membre despre reocmandările de simplificare făcute de Grupul de experţi independenţi, grup pe care l-a creat după ce a preluat mandatul de comisar pentru politică regională.