Comisia Europeană vrea egalitate între sexe
Companiile ar trebui să-şi fixeze ca obiectiv în următorii ani un procent de 40 al femeilor în structurile de conducere, potrivit unui proiect de recomandare al CE.
14 Noiembrie 2012, 11:57
Comisia Europeană prezintă miercuri un plan prin care îşi propune să echilibreze balanţa între femei şi bărbaţi din cadrul structurilor de conducere ale companiilor europene.
Potrivit "Financial Times", care a primit o copie a documentului, planul pe care îl va prezenta miercuri Comisia Europeană nu va obliga companiile să ajungă la un număr concret de femei în structurile de conducere.
O astfel de cotă, a cărei introducere a fost încercată în trecut de Bruxelles, a fost apoi blocată de avocaţii europeni.
Se va face totuşi o recomandare. Companiile ar trebui să-şi fixeze ca obiectiv în următorii ani un procent de 40 al femeilor în structurile de conducere.
Noul plan susţinut de comisarul pentru justiţie, cetăţenie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, a fost semnat de cinci alţi comisari, bărbaţi, iar şansele de reuşită sunt acum mari, notează "Financial Times".
86,5% din membrii consiliilor de administraţie sunt bărbaţi
Cu toate că atingerea unui grad mai mare de egalitate în procesul de luare a deciziilor este unul dintre obiectivele pe care Comisia Europeană şi le-a asumat, nu se poate vorbi nici pe departe de echilibru.
Statisticile oficiale arată că structurile de conducere ale uniunii sunt un teritoriu al bărbaţilor, 86,5% din membrii consiliilor de administraţie sunt bărbaţi şi doar 13,5% femei.
În întreprinderile europene, în peste 97% din cazuri preşedinţii sunt bărbaţi.
În context, Viviane Reding a comentat într-o dezbatere televizată.
"Femeile sunt perfect capabile să reprezinte mediul de afaceri la cel mai înalt nivel. Femeile nu înseamnă costuri. Companiile ar trebui să profite şi să le coopteze în structurile de conducere", a declarat Viviane Reding.
Există argumente foarte clare pentru care situaţia trebuie să se schimbe, explică mai departe Viviane Reding.
"60% dintre absolvenţii facultăţilor sunt femei, dar această resursă calificată nu se vede apoi în mediul de afaceri, în structura ierarhică a companiilor. Pur şi simplu se pierde undeva. Oare ne mai permitem asta?
Planul pe care îl prezintă miercuri Comisia Europeană vine în completarea altor iniţiative.
Poate cea mai vizibilă este adoptarea în septembrie 2010 a unei strategii privind egalitatea de şanse între sexe pe următorii cinci ani.