Comisia Europeană: şomajul în Uniune "rămâne ridicat"
Mulţi europeni nu beneficiază, pentru moment, de pe urma redresării economice, arată o analiză a Comisiei Europene, potrivit căreia şomajul este în continuare o problemă.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Iulie 2014, 23:50
Mulţi europeni nu beneficiază, pentru moment, de pe urma redresării economice - arată o analiză a Comisiei Europene.
Şomajul este în continuare o problemă, în special pentru tineri şi femei.
Piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană se redresează treptat, produsul intern brut creşte pentru prima dată în ultimii trei ani, la fel şi veniturile gospodăriilor.
Cu toate acestea, şomajul rămâne încă ridicat.
Sunt concluziile celui mai recent buletin trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, întocmit de Comisia Europeană.
Documentul scoate în evidenţă că, deşi au fost create locuri noi de muncă în sectorul privat, în special în domeniul serviciilor, numărul angajaţilor din întreaga Uniune rămâne sub nivelul de dinaintea crizei economice.
Rata şomajului de 10,4% în aprilie nu este cu mult mai mică decât nivelul maxim de 10,9% înregistrat în prima jumătate a anului trecut.
O altă problemă semnalată în buletinul Comisiei Europene este legată de calitatea locurilor de muncă nou apărute.
Cel mai adesea se fac angajări pe posturi temporare sau cu o jumătate de normă
Piaţa forţei de muncă pare, totodată, incapabilă să ofere posibilităţi pentru a lucra tinerilor sub 25 de ani, rata şomajului în rândul lor rămâne ridicată, de 22,5% în luna aprilie.
Mai multe şanse la angajare au avut, în schimb, lucrătorii cu vârste între 55 şi 64 de ani. Şi femeile continuă să aibă probleme.
Potrivit celor mai recente date, rata şomajului scade mai puţin în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor.
În plus, există o tendinţă mult mai mare ca femeile să ocupe un loc de muncă necorespunzător, mai prost plătit sau sub nivelul de pregătire.
Documentul trece în revistă şi tendinţele de pe piaţa lucrătorilor mobili, adică a celor care pleacă să lucreze în străinătate.
Cel mai adesea este vorba de tineri cu un nivel de educaţie superior, care nu merg într-o altă ţară pentru ajutoare sociale.
Spre deosebire de anii de dinaintea crizei economice, 2004-2008, în prezent pleacă să lucreze în afară mai mult cei din statele din sudul Uniunii Europene.
Scad semnificativ numărul polonezilor, cu 41%, şi cel al românilor, cu 33%.
Cele mai atractive ţări pentru angajare sunt Germania şi Marea Britanie, dar şi Austria, Belgia şi ţările nordice.
Mai puţin căutate sunt state precum Spania sau Irlanda.