Comisia Europeană: Soluții pentru lipsa de lucrători în domeniul sănătății
07 Mai 2020, 19:03
Comisia Europeana a publicat astăzi un set de orientări pentru statele membre, care au ca scop să rezolve problema lipsei de lucrători în domeniul sănătății, în situația de urgență creată de coronavirus.
Orientările ajută statele membre să recunoască mai rapid calificările profesionale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și clarifică normele care le permit medicilor și asistenților medicali să își exercite profesia.
Premisa de la care a pornit Comisia Europeana a fost că sistemele medicale din Europa au fost puse sub o presiune extraordinară din cauza pandemiei de covid19.
Mai exact, în unele țări nu există suficienți lucrători calificați în domeniul sănătătii. Există deja o directivă privind calificările profesionale care stabilește cadrul pentru libera circulație a tuturor profesioniștilor, deci și pentru medici, asistenți, infirmieri și farmaciști dar orientările suplimentare arată modul în care statele membre pot accelera procedurile de recunoaștere reciprocă a calificărilor.
În plus, orientările clarifică modul în care statele membre se pot asigura că normele directivei privind cerințele minime de formare a medicilor și a asistenților medicali pot fi respectate în cazurile în care studenții nu sunt în măsură să își completeze cursurile de formare din cauza perturbărilor cauzate de criza coronavirus.
In aceasta situatie de exemplu, pentru studenti se pot solicita derogari de la aceste normele europene, adica sa poată profesa chiar dacă nu au incheiat studiile.
Comisia atrage atentia ca statele pot primi lucratori medicali, cu titlu temporar sau pe termen lung, fără declaratii, traduceri și numărul de documente specfice cerut în mod normal.
De asemenea, statele membre pot renunța unilateral la orice verificări pentru personalul medical angajat din alte țări membre.
(PH)