Comisia Europeană discută cu ţările membre acordul de extindere a energiei regenerabile până în 2030
Principala sursă de electricitate din Germania a redevenit cea eoliană, iar mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei ar putea proveni din surse regenerabile, până la sfârşitul anului.
Articol de Radiojurnal, 07 Iunie 2023, 23:40
Comisia Europeană discută în continuare cu ţările membre acordul de extindere a energiei regenerabile până în 2030. Acesta a fost suspendat în urma obiecţiilor ridicate în ultimul moment de Franţa, dar şi de alte state, între care şi România, cu privire la rolul energiei nucleare. Între timp, principala sursă de electricitate din Germania a redevenit cea eoliană, iar mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei ar putea fi până la sfârşitul anului din surse regenerabile.
Reporter: Laurenţiu Văduva - Într-un interviu pentru Bloomberg, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a încercat să calmeze îngrijorările cu privire la impactul potenţial al ţintelor stricte de decarbonizare, precizând că blocul comunitar se va asigura că toate industriile vor fi susţinute. Potrivit directivei ce se negociază acum, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al Uniunii Europene ar urma să ajungă la 42,5% până la sfârşitul deceniului. Între timp, Oficiul Federal de Statistică de la Berlin a anunţat că energia eoliană a redevenit principala sursă de electricitate a ţării, cu aproximativ 32,2% din totalul energetic, faţă de 30 de procente în cazul centralelor pe cărbune. Spania este însă pe cale să devină prima ţară din marile economii europene unde sursele regenerabile vor fi responsabile pentru mai mult de jumătate din producţia de electricitate, potrivit unei prognoze. Investiţiile substanţiale ale guvernului de la Madrid în ultimul deceniu au permis o înmulţire rapidă a turbinelor eoliene, responsabile acum pentru mai mult de o cincime din producţia de electricitate, dar şi dezvoltarea mai recentă a parcurilor fotovoltaice.