Comisia Europeană cere clarificări privind situaţia din Polonia
Comisia Europeană a cerut informaţii privind situaţia Tribunalului Constituţional, Curţii Supreme şi privind modificarea legii de funcţionare a posturilor publice de radio şi tv.
14 Ianuarie 2016, 07:04
Evenimentele recente din Polonia, în special disputele politice legate de componenţa Tribunalului Constituţional din această ţară, au ridicat îngrijorări din partea Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, spune executivul comunitar.
Iată de ce Comisia a cerut informaţii privind situaţia legată de Tribunalul Constituţional, Curtea Supremă din această ţară, şi privind modificarea legii de funcţionare a posturilor publice de radio şi televiziune din aceată ţară.
În Colegiul Comisarilor a avut loc o primă dezbatare privind evenimentele din Polonia.
Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, responsabil cu respectarea statului de drept în statele membre, comisarul Günther Oettinger pentru societate digitală, dar şi comisarul pentru justiţie, Věra Jourová, au făcut o prezentare colegilor lor din Cabinetul Juncker.
Comisia Europeană doreşte clarificarea într-un mod obiectiv a ceea ce s-a întâmplat în Polonia, dar şi un dialog cu autorităţile polone.
Misiunea noastră este să rezolvăm situaţia din punct de vedere legal - spune numărul doi în cabinetul Juncker, Frans Timmermans.
"Tocmai am semnat o scrisoare pentru autorităţile de la Varşovia, invitându-le să discutăm privind aceste chestiuni şi prin care anunţ că sunt dispus să merg în Polonia în orice moment. Subliniez că aceasta este o abordare pentru o viitoare colabora a Comisiei. Aceasta este menirea noastră, fiind garant al tratatelor, să avem un dialog cu statele membre dacă se întâmplă ceva", a declarat Frans Timmermans.
Aceasta este prima din cele trei etape ale procedurii de apărare a statului de drept, creată în luna martie 2014 de către Comisia Europeană, dar care nu a mai fost utilizată până acum, a explicat Timmermans, la finalul dezbaterii din Comisia Europeană.
Într-adevăr acest nou cadru european legat de statul de drept a completat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor atunci când este încălcată legislaţia comunitară şi aşa-numita procedură de la Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, care, fiind cea mai strictă sancţiune, permite suspendarea drepturilor de vot în cazul unei încălcări grave şi persistente a valorilor europene de către un stat membru.
Acest cadru nu oferă însă şi nici nu prevede competenţe noi pentru Comisie, dar, spune executivul comunitar, conferă transparenţă modului în care aceasta îşi exercită rolul în temeiul tratatelor.
"Scopul nostru este să clarificăm faptele într-un mod obiectiv, să evaluăm situaţia în profunzime, să avem un dialog cu autorităţile polone fără a anticipa posibile sau viitoare etape", a precizat prim-vicepreşedintele Comisiei.
În declaraţia sa, Frans Timmerman a amintit de altfel îngrijorările Comisiei legate de măsurile de creştere a controlului guvernului asupra celor două instituţii de presă pulice, de radio şi televiziune, fără însă a face alte menţiuni.
Concret, Comisia îşi propune să realizeze o primă evaluare a situaţiei, care, conform procedurii aprobate în martie 2014, va fi urmată imediat, tot într-o primă etapă, de concluziile privind existenţa sau nu a unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept.
Dacă această concluzie va fi afirmativă, Comisia va lansa un dialog care va ţine loc de avertisment, cu posibilitatea ca statul membru vizat să răspundă.
Colegiul Comisarilor va reveni asupra acestui subiectlal mijlocul lunii martie, dată până la care este aşteptat un raport al Consiliului Europei cerut chiar de guvernul polonez, cu privire la reforma Tribunalului Constituţional.