Comisia Europeană atenționează că Marea Neagră și Mediterana sunt încă afectate de pescuitul excesiv
Comisia Europeană atenționează că Marea Neagră și cea Mediterană sunt încă afectate pescuitul excesiv. Spre deosebire, în apele de nord ale Europei măsurile de sustenabilitate au dat roade.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Iunie 2023, 18:55
După 10 ani de la ultimele reglementări pentru politica privind pescuitul, Comisia Europeană atrage atenția că populația piscicolă nu și-a revenit, precum își propuseseră statele membre. Atlanticul de Nord-Est, Marea Nordului și Baltica sunt exemple pozitive și se vede o diferență uriașă față de anii 2000. Populația de pește și-a revenit, iar acum pescuitul se desfășoară în parametri sustenabili.
Din 2021, nicio specie nu a mai fost pescuită excesiv. La polul opus se află Mediterana și Marea Neagră, afectate încă de pescuitul excesiv.
Totuși, există și aici semne bune: se pescuiește mai puțin decât în trecut, iar rata mortalității speciilor a scăzut cel puțin în estul și vestul Mediteranei, dar și în Marea Neagră. Refacerea populației piscicole are însă cele mai mari probleme în centrul Mediteranei, unde se înregistrează doar mici schimbări.
Ca probleme nerezolvate, Comisia indică faptul că Marea Baltică este poluată în continuare cu nutrienți și alți contaminatori.
Pentru Marea Neagră și Mediterană situația este puțin mai complicată, pentru că cele două sunt mări de graniță cu alte continente, iar țările de pe aceste continente nu au impus măsuri similare.
De aceea, Comisia recomandă ca statele membre să insiste pe politicile comune cu țările terțe care mărginesc aceste ape.
O soluție suplimentară este îmbunățirea sistemului de supraveghere, iar executivul de la Bruxelles insistă asupra utilizării monitorizării electronice la distanță.