Comisia Europeană analizează sprijinirea agriculturii locale
Scurtarea lanţului de aprovizionare cu produse alimentare la nivel local se află pe agenda conferinţei organizate la iniţiativa comisarilor europeni pentru agricultură şi protecţia consumatorilor.
Articol de Arina Petrovici, 20 Aprilie 2012, 11:12
Comisia Europeană organizează o conferinţă pe tema agriculturii locale şi a lanţului scurt de aprovizionare cu produse alimentare, la iniţiativa comună a comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi a celui pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dalli.
Vor fi analizate modalităţile de a răspunde nevoilor micilor ferme agricole şi de a le propune programe de sprijin specifice, în contextul reformării politicii agricole comune.
Producători, reprezentanţi ai administraţiilor naţionale şi ai instituţiilor europene vor fi prezenţi la conferinţa de vineri, în încercarea de a oferi răspunsuri la provocările presupuse de propunerile de reformă a politicii agricole comune.
Aceştia vor reflecta asupra modului de utilizare a instrumentelor politice, pentru a înlesni accesul pe piaţă, a strânge legăturile dintre agricultori şi consumatori şi a îmbunătăţi punerea în aplicare a legislaţiei privind igiena în lanţurile scurte de aprovizionare cu produse alimentare.
Participanţii vor analiza dacă propunerile politicii agricole comune oferă instrumentele necesare de eliberare a potenţialului agriculturii la scară mică, de ce trebuie dezvoltat un program specific pentru producţiile locale, ce formă ar trebui să ia acest program la nivelul Uniunii Europene şi de ce ar dori consumatorii să cumpere produse alimentare de la agricultorii locali.
Totodată, cei prezenţi vor încerca să identifice modalităţi de promovare a aplicării unor dispoziţii flexibile la nivelul autorităţilor competente.
Să amintim că propunerile de reformă a politicii agricole comune pentru perioada de după 2013, adoptată de Comisie în octombrie anul trecut, prevăd noi posibilităţi de dezvoltare economică a sectorului agriculturii la scară mică, orientat către piaţa locală.
În esenţă, se doreşte o agricultură europeană care să furnizeze aprovizionarea constantă cu alimente de calitate superioară şi care să contribuie la protecţia mediului, însă aceasta trebuie finanţată în mod adecvat pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare în vederea utilizării de tehnologii moderne şi ecologice.
Totodată, specialiştii cred că plăţile directe către agricultori ar trebui să fie puse în directă legătură cu măsurile de ecologizare.
Nu în ultimul rând, se urmăreşte ca fondurile pentru agricultură să fie redistribuite în mod mai echitabil între statele membre şi diferitele categorii de agricultori.