Comisia Europeană ajută Chişinăul cu 30 de milioane de euro
Comisia Europeană a anunţat marţi lansarea unui pachet suplimentar de sprijin pentru Georgia şi Republica Moldova, în valoare totală de 60 de milioane de euro.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 07 Mai 2014, 00:42
Comisia Europeană a anunţat marţi lansarea unui pachet suplimentar de sprijin pentru Georgia şi Republica Moldova, în valoare totală de 60 de milioane de euro.
Chişinăul va primi jumătate din sumă pentru stimularea competitivităţii micilor afaceri, dezvoltarea legislaţiei naţionale în conformitate cu standardele de calitate şi promovarea oportunităţilor de export şi investiţii.
Scopul declarat al pachetului financiar este să ajute cetăţenii, instituţiile şi comunitatea de afaceri să cunoască mai bine beneficiile şi oportunităţile legate de acordurile de asociere cu cele două ţări, inclusiv prin posibilitatea de a avea acces pe piaţa unică.
Potrivit noii abordări a politicii europene de vecinătate, pentru perioada 2014-2020, cu cât ţările sunt mai angajate pe calea reformelor, ele vor primi o asistenţă mai importantă din partea UE, în special prin aşa-numitele programe-umbrelă pentru mai multe state.
Comisarul pentru politica de vecinătate, Stefan Füle, afirma într-un comunicat că cele două ţări sunt angajate ferm într-o relaţie bazată pe împărtăşirea valorilor comune cu UE, iar acordurile de asociere vor face posibilă această apropiere.
Programele-umbrelă pentru mai multe state facilitează apropierea acestora de UE prin alocări de fonduri suplimentare în concordanţă cu eforturile de construire a unor societăţi profund democratice.
Banii merg spre creşterea competitivităţii IMM-urilor şi reformarea legislaţiei
Partea care revine Republicii Moldova din fondurile acordate, de 30 de milioane, va fi folosită în special pentru creşterea competitivităţii firmelor mici şi adaptarea legislaţiei naţionale la standardele europene.
De asemenea, vor fi promovate oportunităţile de export şi investiţii şi se vor face campanii de informare despre conţinutul acordurilor de asociere şi de comerţ liber cu UE care urmează să fie semnate în curând.
Aceleaşi tipuri de proiecte vor fi finanţate şi pentru Georgia, unde se va acorda atenţie şi modernizării instituţiilor publice, în perspectiva aplicării acordului de asociere, precum şi asigurării drepturilor pentru minorităţi şi grupuri vulnerabile.
Fondurile sunt alocate aşadar prin intermediul acestui nou mecanism al politicii europene de vecinătate, programele-umbrelă, care recompensează progresele pe calea reformelor democratice.
Este vorba despre alocări suplimentare, pentru că cele programate deja prin planul anual de acţiune urmează să fie primite în următoarele luni.