Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat
Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate în 2022, ca urmare a crizei declanşate de războiul din Ucraina.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Aprilie 2024, 18:47
Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate în 2022, ca urmare a crizei declanşate de războiul din Ucraina. Prelungirea are termen final 30 iunie, iar ţările Uniunii Europene pot acorda ajutoare de stat pentru limitarea efectelor negative ale războiului în domenii precum agricultura sau energia.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”Comisia Europeană a luat această decizie în urma dificultăţilor cu care se confruntă în special agricultorii europeni, dar şi ca urmare a consultării acestora prin sondajul online încheiat pe 27 martie. Conform sondajului, pieţele statelor membre sunt încă dezechilibrate de efectele războiului, dar şi de măsurile luate de Uniune pentru a sprijini exportul ucrainean pentru produse agricole.
Conform propunerii comisiei, ţările membre pot acorda un ajutor de stat de până la 280.000 euro companiilor din agricultură, până la 335.000 euro pentru cele din pescuit şi acvacultură şi până la 2,25 de milioane de euro pentru cele din restul sectoarelor afectate. Un al 2-lea tip de ajutor este pentru a compensa costurile cu energia, iar aici sunt vizaţi în primul rând marii consumatori industriali.
Statele pot, de asemenea, să simplifice procedurile şi să acorde finanţare investitorilor în energia regenerabilă şi în stocare, iar termenul în acest caz se întinde până la sfârşitul anului 2025. Un ajutor similar este acordat şi producătorilor de componentă pentru unităţile regenerabile. În fine, statele membre pot acorda facilităţi pentru actorii industriali care investesc pentru reducerea emisiilor de carbon sau pentru scoaterea din uz a unităţilor care folosesc combustibili fosili. Şi în acest caz, termenul este extins până la sfârşitul anului 2025.”/editor Florin Lepadatu/