Comisia Europeană a publicat primul raport cu situaţia digitalizării în statele UE
Doar 28% din populaţia ţintă din România are competenţe digitale de bază, faţă de media Uniunii Europene de 54%. Un alt minus este disponibilitatea serviciilor publice digitale pentru cetăţeni, un scor de 48 în comparaţie cu media europeană de 77.
Articol de Bogdan Isopescu, 27 Septembrie 2023, 14:11
Comisia Europeană a publicat miercuri, 27 septembrie, primul raport cu situaţia digitalizării în statele Uniunii. Deşi România are printre cele mai dezvoltate infrastructuri, competenţele digitale ale populaţiei şi digitalizarea serviciilor publice sunt mult sub media europeană.
Doar 28% din populaţia ţintă din România are competenţe digitale de bază, faţă de media Uniunii Europene de 54%. Procentul specialiştilor IT din totalul forţei de muncă este de 2,8%, în timp ce media europeană este de 4,6%.
Cu toate acestea, proporţia absolvenţilor din domeniul IT în rândul absolvenţilor este semnificativ mai mare decât media comunitară, 6,9% faţă de 4,2%. De asemenea, România are una dintre cele mai mari proporţii de specialişti IT de sex feminin, 25,2%.
La capitolul infrastructură digitală, România este unul din campionii europeni, pentru că 96% din gospodăriile româneşti au deja acces la reţele, ceea ce este mult peste media comunitară de 73% pentru acoperirea VHCN şi 56% pentru acoperirea FTTP.
Cu toate acestea, acoperirea 5G este de doar 27%, mult sub media europeană de 80%. Digitalizarea afacerilor rămâne o altă provocare pentru România - 53% comparativ cu media comunitară de 69% în 2022. Un alt minus este disponibilitatea serviciilor publice digitale pentru cetăţeni, un scor de 48 în comparaţie cu media europeană de 77.
Pentru întreprinderi, scorul este chiar mai mic - 45 în comparaţie cu media comunitară de 84. Nu în ultimul rând, raportul menţionează că doar 24% din utilizatorii online din România folosesc activ serviciile de e-guvernare, în comparaţie cu o medie a Uniunii Europene de 74%.