Comisia Europeană a închis o procedură de infringement la adresa României
Comisia Europeană a decis clasarea unei proceduri care sancţiona România, din cauza unui proiect de amenajare a plajei sălbatice din Sulina.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 07 Octombrie 2015, 23:42
Comisia Europeană a decis clasarea unei proceduri care sancţiona România, din cauza unui proiect de amenajare a plajei sălbatice din Sulina.
Declanşată în urmă cu cinci ani, procedura s-a încheiat la 24 septembrie, după ce autorităţile române au transmis Comisiei detalii legate de măsurile care au fost luate în vederea ocrotirii habitatelor strict protejate din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Vineţelele şi volbura de nisip, două plante protejate de pe plaja Sulina au adus în 2011 declanşarea procedurii de infringement pentru România, Comisia Europeană obligând statul român să refacă studiul de impact asupra acestor două specii protejate de pe lista roşie UNESCO.
Un studiu de impact realizat recent de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunării" a fost cel care a motivat faptul că cele două plante nu au suferit de pe urma amenajării plajei Sulina, dar trebuie în continuare protejate.
"Comisia Europeană a adoptat decizia de clasare a acţiunii în cauza României pentru Sulina. Sunt aproape cinci ani de când a fost declanşată procedura pentru aplicarea incorectă acestei directive referitor la două plante protejate şi chiar nu s-a acţionat împotriva lor. Dar pentru asta a trebuit să cheltuim foarte mulţi bani, să facem o marcare a zonelor în care se găseşte în special volbura de nisip, e împrejumită cu gard de stuf, cu panouri indicatoare în care se anunţă existenţa acestei specii de plante în zona respectivă", a spus guvernatorul Rezervaţiei "Delta Dunării" Lucian Simion.
Măsurile de protecţie a celor două specii de plante au fost întărite şi de o hotărâre a Consiliului local Sulina, prin care alte lucrări de extindere şi amenajare a plajei vor fi interzise.