Comisia Europeană a adoptat un regulament care acordă o scutire parţială pentru fermieri de la regula care îi obligă să lase o parte din terenuri pârloagă
Comisia Europeană a adoptat în mod oficial, astăzi, un regulament care acordă o scutire parţială pentru fermieri de la regula care îi obligă să lase o parte din terenuri pârloagă.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Februarie 2024, 18:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- Comisia Europeană a adoptat în mod oficial, astăzi, un regulament care acordă o scutire parţială pentru fermieri de la regula care îi obligă să lase o parte din terenuri pârloagă. Măsura luată după ample proteste ale agricultorilor din mai multe state membre, inclusiv din ţara noastră, se aplică de mâine.
Reporter: Bogdan Isopescu: ”Conform noilor politici agricole, fermieri erau obligaţi iniţial să lase nelucrate patru procente din suprafeţele fermelor, pe considerente ce ţin de revigorarea biodiversităţii. În urma protestelor agricultorilor din Uniunea Europeană, comisia a venit, în urmă cu două săptămâni, cu o alternativă, aceea de a cultiva plante fixatoare de azot sau culturi intermediare pe şapte procente din suprafeţe, însă fără a folosi pesticide. În urma discuţiilor din consiliu cu statele membre, suprafaţa a fost redusă acum la patru procente în favoarea fermierilor.
Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pe probleme de agricultură: ”Pentru fermierii europeni care vor aplica această alternativă se va considera că îndeplinesc criteriul iniţial din GAEC 8. Astfel, fermierii au la dispoziţie fie să lase patru procente nelucrate, fie să le cultive cu plante fixatoare de azot sau culturi intermediare. Varianta adoptată astăzi este calibrată atât pentru a oferi flexibilitate fermierilor, cât şi pentru a proteja biodiversitatea şi calitatea solului.”
Măsura se va aplica retroactiv începând cu 1 ianuarie, pentru a nu păgubi agricultorii care au refuzat obligaţia iniţială. În acest moment, statele membre au la dispoziţie două săptămâni să comunice comisiei modul în care vor aplica noile obligaţii, având în vedere că au cele două alternative la îndemână.” /RADOR RADIO ROMÂNIA/