Comemorare la Moscova la cinci ani de la asasinarea lui Boris Nemțov
Mii de oameni s-au adunat în capitala rusă pentru a comemora cinci ani de la asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov.
29 Februarie 2020, 17:05
Mii de oameni s-au adunat în capitala rusă, Moscova, pentru a comemora cinci ani de la asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov.
A fost un prilej şi de a contesta reformele constituţionale dorite de preşedintele Vladimir Putin.
Împlinirea a cinci ani de la asasinarea unuia din liderii opoziției ruse, Boris Nemţov, a fost marcată la Moscova printr-un marş la care au participat, conform poliției, 8.000 de persoane, iar potrivit unei numărători independente, peste 22.000, între aceștia, lideri ai mai multor formațiuni ale opoziției extra parlamentare, activiști civici şi personalități publice.
Manifestanții au cerut identificarea și condamnarea celui care a comandat asasinatul, au scandat lozinci împotriva puterii și președintelui Putin, ca și pentru eliberarea deținuților politici, mulţi purtând pancarde cu numele și fotografiile acestora.
Desfășurat fără incidente, dar în prezența unor masive forţe polițienești, marşul a fost cea mai numeroasă acțiune organizată de opoziția rusă în ultimele cinci luni.
După marş, numeroși manifestanți s-au îndreptată în mod tradițional spre locul unde a fost asasinat Boris Nemţov, pe un pod, la 100 de metri de Kremlin, unde a fost organizat un memorial ad-hoc.
Boris Nemţov, fost prim-vicepremier la sfârșitul anilor '90 în perioada președintelui Boris Elțîn și considerat atunci un posibil succesor al acestuia, a fost împușcat mortal în seara zilei de 27 februarie 2015, aceasta fiind cel mai grav asasinat politic din istoria Rusiei post-sovietice.
În 2017, cinci etnici ceceni, între care foşti ofițeri ai unui batalion de elită din cadrul Ministerului de Interne din Cecenia, au fost condamnați ca executanți ai asasinatului la pedepse între 11 și 20 de ani.
Ancheta nu a stabilit însă nici până în prezent cine a comandat asasinatul. Autorităţile ruse nu au comentat marșul comemorativ, ignorat până în acest moment și de televiziunile de stat.