Comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial
La Liege, în Belgia, are loc luni ceremonia de comemorare a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 1914-1918.
Articol de Radiojurnal, 04 August 2014, 11:32
La Liege, în Belgia, are loc, astăzi, ceremonia de comemorare a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 1914-1918, după ce, ieri, în Franţa, preşedinţii german şi francez au marcat, împreună, acelaşi eveniment istoric.
La 4 august 1914, Belgia era invadată de armata germană. Regele Philippe al belgienilor a invitat la ceremonia de astăzi, de la Liege, 50 de şefi de stat, inclusiv pe cel al fostului inamic, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck.
România va fi reprezentată preşedintele Traian Băsescu. Ieri, 3 august, au fost marcaţi cei 100 de ani de când Germania i-a declarat război Franţei, moment care i-a adus împreună, în localitatea Hartmannswillerkopf, din estul Franţei, unde au căzut la datorie peste 30.0000 de soldaţi din ambele tabere, pe François Hollande şi Joachim Gauck, veniţi să sărbătorească ceea ce ei au numit "prietenia regăsită".
"Franţa şi Germania, dincolo de suferinţă şi de pierderi, au avut curajul să se reconcilieze. A fost cea mai frumoasă lecţie de comemorare a morţilor, dar şi de exemplu oferit urmaşilor, ca o garanţie de pace", după cum spunea preşedintele Hollande.
Într-adevăr, Europa este un proiect dificil, dar generaţiile care ne-au precedat, aceşti strămoşi ai noştri care au luptat aici, şi-ar fi dorit să aibă doar greutăţile pe care le avem noi acum", a spus, la rândul său, preşedintele germen.
Şi, pornind de la exemplul reconcilierii franco-germane, preşedintele François Hollande a făcut apel la pace între israelieni şi palestinieni, în Fâşia Gaza.
"Celor care şi-au pierdut speranţa în procesul de pace din Orientul Mijlociu, ce mesaj mai frumos le-am putea transmite decât cel de astăzi. Istoria Franţei şi a Germaniei demontrează că voinţa poate triumfa întotdeauna asupra fatalităţii şi că popoare care s-au duşmănit sute de ani au găsit până la urmă calea împăcării", a spus François Hollande.
Preşedinţii Franţei şi Germaniei au pus ieri, în Alsacia, piatra de temelie a unui muzeu comun care va fi deschis în 2017 şi le va fi dedicat celor peste nouă milioane de eroi căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial