Combaterea terorismului, pe agenda miniștrilor de externe din UE
Miniştrii de externe din statele Uniunii Europene doresc o cooperare mai bună între statele membre privind combaterea terorismului.
19 Ianuarie 2015, 06:57
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc azi, pentru şedinţa lor obişnuită, care, de data aceasta, va fi aproape integral dedicată relaţiilor cu Federaţia Rusă, mai exact regimului sancţiunilor impuse Moscovei după criza ucraineană, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, dorind ridicarea lor dacă ostilităţile iau sfârşit.
Multe state europene, dar şi SUA consideră că sancţiunile, cuplate cu criza rublei, sunt cel mai bun mijloc de a opri acţiunile Rusiei.
Pe agenda miniştrilor de externe se mai află şi situaţia din Orientul Mijlociu, ofensiva organizaţiei Statul Islamic sau terorismul.
Miniştrii de externe doresc o cooperare mai bună între statele membre privind combaterea terorismului.
De altfel, şi premierul Belgiei, Charles Michel, în urma operaţiunilor antiteroriste din această ţară, a cerut, sâmbătă, miniştrilor de externe să discute, în regim de urgenţă, problema.
Va fi prezent la reuniune şi coordonatorul împotriva terorismului al Uniunii Europene, Gilles de Kerchove.
El spune că, deşi decizia este la latitudinea fiecărui stat membru, este nevoie, însă, de o nouă legislaţie în domeniu.
Gilles de Kerchove continuă să afirme că, încă din 2013, i-a sesizat pe liderii europeni privind pericolul aşa-numiţilor combatanţi străini cu dublă cetăţenie, care merg în Siria să lupte şi, radicalizaţi, se întorc în Europa, unde ar putea comite atentate.
Şefii diplomaţiilor europene vor avea o discuţie strategică şi privind relaţiile cu Rusia.
Scopul este de a explora posibilităţi suplimentare de acţiune, ce ar putea conduce la o schimbare de comportament din partea acestei ţări, în special privind implementarea deplină a angajamentelor asumate prin acordurile de la Minsk.
Totodată, miniştrii de externe europeni vor avea o discuţie cu secretarul general al Ligii statelor arabe, Nabil al-Arabi, centrată pe riscurile de securitate cu care se confruntă statele din sudul Mediteranei, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak şi ameninţările grupării organizaţiei Statul Islamic la adresa regiunii.
Ei vor analiza ultimele evoluţii din acdrul procesului de pace în Orientul Mijlociu.
Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, va fi prezent la reuniune.
La Bruxelles, el va avea, azi, întrevederi şi cu comisarul european pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, dar şi cu Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale.