Combaterea finanţării terorismului, dezbătută la Bruxelles
Miniştrii de finanţe din ţările UE au discutat, la cererea Franţei, modalităţi de combatere a finanţării terorismului.
09 Decembrie 2015, 07:50
La Bruxelles, miniştrii de finanţe din ţările Uniunii Europene au discutat la cererea Franţei modalităţi de combatere a finanţării terorismului.
Europenii încearcă să blocheze sursele de bani care susţin inclusiv pregătirea, antrenarea şi, mai nou, călătoriile indivizilor bănuiţi de intenţii teroriste.
O directivă de săptămâna trecută a Comisiei Europene defineşte termenii după care ţările membre trebuie să-şi uniformizeze legislaţia privind delictele legate de terorism. Miniştrii europeni au discutat şi despre îngheţarea averilor acestora, atât mobiliare, cât şi imobiliare.
Directiva Comisiei Europene privind combaterea terorismului a fost deja adoptată de Franţa şi de alte câteva state membre, spunea la sosirea la reuniune, ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, încercând astfel să dea un impuls tuturor statelor membre în a acţiona.
"Franţa şi alte state au adoptat deja directiva, şi aceasta trebuie implementată de fiecare ţară acum şi nu pe viitor. Teroriştii sunt aici. Avem nevoie de reacţii rapide şi puternice", a afirmat Michel Sapin.
De altfel, în urma atentatelor de la Paris, Franţa a continuat să ceară partenerilor săi europeni ajutor şi cooperare în lupta împotriva terorismului.
Vorbind despre finanţarea reţelelor teroriste, trebuie spus că zilele trecute Comisia Europeană a făcut deja o propunere pentru o nouă directivă în acest sens.
Documentul îşi propune să acopere lacunele existente în cadrul juridic al Uniunii Europene privind asigurarea respectării legislaţiei.
Totodată, directiva prevede definiţii comune ale infracţiunilor de terorism, asigurând o reacţie comună în faţa fenomenului luptătorilor străini.
În acelaşi timp, se amplifică în întreaga Uniune Europeană efectul de descurajare a celor care intenţionează să comită acte teroriste şi se asigură astfel sancţionarea efectivă a celor vinovaţi.
Această propunere tratează drept infracţiuni următoarele: deplasările efectuate în scopuri teroriste atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii Europene, finanţarea, organizarea şi facilitarea acestor deplasări, inclusiv prin oferirea de sprijin material şi logistic, furnizarea de arme de foc şi explozivi, de adăpost, de mijloace de transport, de servicii, bunuri şi active, participarea la antrenamente în scopuri teroriste şi furnizarea de fonduri utilizate pentru comiterea infracţiunilor de terorism.
Iată de ce astăzi Franţa a cerut statelor membre fie să implementeze rapid o directivă existentă deja, aşa-numită a patra directivă, intrată în vigoare acum câteva luni şi care se referă la combaterea finanţării şi a spălării banilor de către reţelele teroriste, fie să suţină cât mai rapid, la începutul anului viitor, propunerea comisiei, dar completată cu măsuri noi, cum ar fi îngheţarea averilor teroriştilor atât mobiliare, cât şi imobiliare şi a conturilor acestora.
"Ei au decis să solicite Comisiei Europene, începând de mâine, să lucreze şi să elaboreze un plan precis de combatere a terorismului la nivelul Uniunii Europene. Miniştrii au mai decis că măsurile luate deja prin directiva împotriva finanţării terorismului să fie aplicate de anul următor", a precizat ministrul francez de finanţe.