Combaterea dezinformării şi recâștigarea încrederii cetățenilor în presă
Miniștrii culturii din țările UE au discutat despre combaterea dezinformării şi despre recâștigarea încrederii cetățenilor în presă.
Articol de Amalia Bojescu, 23 Mai 2019, 14:45
În plin proces electoral european, miniștrii culturii din țările Uniunii Europene au discutat azi despre combaterea dezinformării şi recâștigarea încrederii cetățenilor în presă.
Uniunea Europeană a luat deja măsuri în spațiul digital și mai multe platforme online au semnat un cod de bune practici, care potrivit corespondentei Radio România la Bruxelles a dat rezultate. Amalia Bojescu.
Reporter: În decembrie anul trecut, Facebook, Google și Twitter au semnat un cod de bune practici privind combaterea dezinformării prin care aceste platforme și-au luat angajamentul de a spori transparenţa și de a proteja integritatea alegerilor europarlamentare.
Demersul a dat rezultate, fiind luate măsuri împotriva comportamentului manipulator al serviciilor, inclusiv operațiunile coordonate de dezinformare.
Spunea ministrul culturii, Daniel Breaz, că trebuie susținut jurnalismul de calitate, iar consolidarea educației în domeniul media reprezintă un element esențial pentru a oferi cetățenilor aptitudinile și competențele necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză în era digitală.
Daniel Breaz: Suntem cu toții conștienți de faptul că avem nevoie de un răspuns coordonat pentru a proteja procesele și valorile democratice și pentru a consolida rezistența societăților noastre la dezinformare. Ştim cu toții cât este de important să asigurăm servicii mass-media audiovizuale de calitate, să garantăm accesul tuturor la surse de informare fiabile și să consolidăm educația.
Reporter: Statele membre consideră că la nivelul Uniunii Europene este în continuare nevoie de o coordonare mai bună și de responsabilități comune în combaterea dezinformării. De asemenea se susține mobilizarea sectorului privat, în special a platformelor online şi a industriei de profil.