Colaborare între Google şi serviciile speciale
Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite va ajuta Google să investigheze atacurile cibernetice despre care americanii cred că provin din China.
05 Februarie 2010, 07:45
Continuă în mai multe direcţii evoluţiile gigantului internetului Google, în urma conflictului deschis dintre Beijing şi compania care a anunţat că se va retrage de pe piaţa chineză din cauza atacurilor cibernetice cărora le-a fost supusă ca şi din cauza cenzurii care i se impune în China.
Congresul American a anunţat o sesiune publică de audiere a unui înalt oficial al Google în legătură cu rolul companiei de internet în promovarea democraţiei. Congresul a anunţat audierea vicepreşedintelui Google, Nicole Wong, la 10 februarie în Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor ,în urmă unor ştiri apărute în cotidianul “The Washington Post” potrivit cărora cea mai mare companie de căutare pe internet şi cea mai puternică organizaţie a lumii de supraveghere electronică, National Security Agency ( Agenţia pentru Securitate Naţională ) vor face echipă în numele securităţii cibernetice.
Graţie acestei alianţe, cele două organizaţii şi-ar împărtăşi informaţii esenţiale fără, însă, spun sursele lor, a viola politicile Google sau legile care protejează confidenţialitatea on-line a comunicaţiilor americanilor.
Google a abordat Agenţia pentru Securitate Naţională la scurt timp după ce a constatat atacurile care , a spus compania, ar origina în China. Ar fi prima oară, potrivit Google, când ar intra într-o relaţie oficială cu Agenţia pentru Securitate Naţională cu care compania susţine că nu a cooperat în cadrul controversatului programul “Terrorist Surveillance” introdus după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Pentru comunitatea grupurilor care apăra viaţă privată , însă , perspectiva unui parteneriat între cea mai mare companie internet furnizoare a motorului de căutare cu cea mă mare agenţie de spionaj a Americii este alarmantă.
Aceste grupuri spun ca doresc că Google să dezvolte standarde de securitate mai puternice dar reamintesc că oricine ştie că NSA are două misiuni : una de a asigură securitate şi cealaltă de a supraveghea .Această este , cu siguranţă , una din cele mai sensibile teme ale dezbaterii interne americane, foarte acută, în orice caz, în perioada Administraţiei Bush: cum se pot echilibra, în lumea cibernetică într-o evoluţie ameţitoare, dreptul la confidenţialitate cu interesele naţionale de securitate.
Cât de comfortabil vor comunica americanii pe internet cu gândul secund că Google colaborează cu Agenţia pentru Securitate Naţională?
Acordul dintre cele două organizaţii ar fi menit să permită NSA să ajute compania Google să înţeleagă dacă aplică măsurile adecvate de protecţie prin evaluarea vulnerabilităţilor în hardware şi software şi pentru a evalua cât de sofisticat este adversarul. NSA ar putea,de asemenea , să ajute Google să înţeleagă ce metode foloseşte adversarul pentru a penetra sistemul.