Coca Cola şi Pepsi îşi modifică reţetele
Pentru a nu fi obligate să afişeze un avertisment de pericol de cancer pe etichete, companiile Coca Cola şi Pepsi îşi vor schimba reţetele de fabricaţie ale băuturilor lor in statul american California.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Martie 2012, 16:41
Companiile Coca-Cola şi Pepsi îşi modifică reţetele de fabricaţie ale băuturilor lor, cu scopul de a reduce nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislaţiei statului american California, informează BBC.
Altfel, companiile puteau fi obligate să înscrie pe etichete un avertisment privind potenţialul cancerigen al acestor băuturi.
Noile reţete conţin mai puţin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care dă culoarea caramel a băuturilor şi care a fost inclus de statul California pe lista substanţelor carcinogene.
Substanţa cancerigenă se formează atunci când se utilizează amoniac şi sau sulfiţi împreună cu 4-MEI, pentru ca băuturile să capete o culoare brună, se arată într-un raport al unei organizaţii de protecţie a consumatorilor.
"Deşi credem că nu există, pentru sănătatea publică, niciun risc care să justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor noştri de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse obligaţiei unui avertisment nefondat ştiinţific", a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru AP.
În urma unui studiu s-a descoperit o legătură între colorantul în cauză şi cancerul la rozătoare, însă, potrivit Asociaţiei americane a producătorilor de băuturi, nu există nicio dovadă că el prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.
Potrivit administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) o persoană ar trebui să bea o mie de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.