Clasa politică din Franţa, divizată în cazul Strauss-Kahn
În timp ce socialiştii susţin că directorul FMI ar fi nevinovat, premierul François Fillon spune că ar putea fi vorba de un act foarte grav dacă se dovedeşte că Dominique Strauss-Kahn ar fi agresat o cameristă.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 17 Mai 2011, 19:42
Colegii politici ai lui Strauss-Kahn, socialiştii, susţin că acesta ar fi nevinovat şi condamnă în cor sistemul judiciar american, reprezentanţii puterii de la Paris nu resping defel acuzaţiile.
Chiar premierul François Fillon spune că dacă reproşurile aduse acum directorului FMI sunt adevărate, atunci, e vorba de un act foarte grav care nu poate fi iertat.
Totuşi, luările de poziţie nu sunt foarte agresive, un exemplu fiind declaraţiile preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Directorul FMI ar fi fost unul dintre rivalii puternici ai lui Nicholas Sarkozy în viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa.
Fără a pronunţa măcar o singură dată numele lui Dominique Strauss-Kahn, preşedintele Nicolas Sarkozy le-a cerut responsabililor din partidul la putere să dea dovadă de sânge rece, curaj, unitate şi demnitate.
Cuvintele, aflate de la unul din participanţii la un mic dejun săptămânal cu reprezentanţi ai formaţiunii majoritare de dreapta, sunt şi primele pe care liderul de la Elysée le rosteşte la adresa lui Strauss-Kahn, de la începutul afacerii în care acesta este implicat.
Nici el foarte comunicativ pe această temă, premierul François Fillon a evocat, la rândul său, un act foarte grav, care nu are nicio scuză, dacă faptele reproşate lui Dominique Strauss-Kahn se dovedesc a fi adevărate.
Este o afacere de drept comun, nu este una de stat, a întărit şeful executivului de la Paris, în opinia căruia nimeni nu trebuie să se substituie justiţiei, toate comentariile fiind inutile şi neavenite.
Socialiştii, pe de altă parte, reuniţi la orele prânzului, în cadrul unui birou naţional excepţional, şi-au reiterat poziţia, potrivit căreia, până la proba contrarie, Dominique Strauss-Kahn trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie.
În plus, secretarul general al partidului, Martine Aubry, şi-a manifestat regretul că presa naţională nu a respectat legea, potrivit căreia, în Franţa, difuzarea de imagini cu persoane încătuşate este interzisă.
În plină furtună, generată de evenimentele din ultimele zile, Partidul Socialist a dorit să demonstreze că este unit, responsabil şi combativ.
Încă de luni, acesta anunţase că nu este nici slăbit, nici decapitat, şi că datele prevăzute încă demult pentru alegerile interne, de desemnare a candidaţilor la prezidenţialele din 2012, rămân neschimbate.