Ciprul intenţionează să solicite aderarea la NATO
Ciprul îşi va extinde cooperarea militară cu Statele Unite, oferindu-le o bază aeriană, în contextul proximităţii sale geografice faţă de Orientul Mijlociu.
Articol de Arina Petrovici, 28 Noiembrie 2024, 19:21
Ciprul intenţionează să solicite aderarea la NATO, anunţă preşedintele ţării, în pofida opoziţiei Turciei.
Mai mult, Ciprul îşi va extinde cooperarea militară cu Statele Unite, oferindu-le o bază aeriană, în contextul proximităţii sale geografice faţă de Orientul Mijlociu.
Preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides, afirmă că ţara sa intenţionează să solicite aderarea la NATO. Într-o declaraţie acordată azi postului naţional de radio cipriot, Christodoulides a spus că este conştient că Turcia - ţară care a aderat alături de Grecia la NATO în 1952 - se opune intrării Ciprului în Alianţa Nord-Atlantică atât timp cât insula rămâne divizată şi ciprioţii turci nu au niciun cuvânt de spus în această decizie.
În plus, în pofida criticilor exprimate de Ankara, Christodoulides a adăugat că Ciprul îşi extinde cooperarea militară cu Statele Unite, oferind o bază aeriană, în contextul proximităţii sale geografice faţă de Orientul Mijlociu.
Insula Cipru este divizată între greci şi turci din 1974. Turcia este singura ţară care recunoaşte autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord - entitatea ocupată de Ankara în nordul insulei.
Mai mult, Turcia nu recunoaşte nici Ciprul ca stat, care a aderat în 2004 la Uniunea Europeană, cu partea greacă, de sud, unde se şi aplică legislaţia comunitară.
Dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii, doar Austria, Cipru, Irlanda şi Malta nu fac parte din NATO.