Ciprul a scăpat de faliment, "dar cu un preţ dureros"
Banca Populară, cea de-a doua bancă cipriotă ca mărime, va fi supusă procedurii de faliment controlat; depozitele de până la 100.000€ şi activele performante vor fi transferate.
Articol de Laurenţiu Văduva, 26 Martie 2013, 10:42
Băncile cipriote rămân închise până joi, după ce autorităţile de la Nicosia au negociat cu creditorii internaţionali un nou plan de salvare a economiei ţării prin care se garantează depozitele de până la 100 de mii de euro, dar se restructurează drastic sistemul bancar.
În paralel, moneda euro s-a apreciat uşor marţi la bursele asiatice, după ce luni căzuse la minimul ultimelor patru luni în raport cu dolarul din cauza crizei cipriote.
Ciprul a scăpat de faliment, dar cu un preţ dureros - comentează presa internaţională.
Banca Populară - cea de-a doua mare bancă cipriotă - va fi supusă procedurii de faliment controlat; depozitele de până la 100.000 de euro şi activele performante vor fi transferate Băncii Ciprului - cea mai mare din insulă - care va prelua şi datoriile ţării către Banca Centrală Europeană.
Cei cu depozite de peste 100.000 de euro vor plăti o taxă mai mare, de 30%.
Protocol cu creditorii internaţionali
În următoarele săptămâni, Ciprul va semna cu creditorii internaţionali un protocol cu reforme structurale, privatizări, măriri de impozite şi măsuri împotriva spălării banilor.
Moneda euro s-a depreciat rapid luni, după ce preşedintele Eurogrup a lăsat să se înţeleagă că planul de salvare a Ciprului ar putea fi repetat pentru orice altă ţară cu probleme.
El a revenit însă şi a spus că este nevoie de planuri specifice de la ţară la ţară.
Directorul general al FMI a vorbit de o soluţie solidă şi durabilă pentru Cipru, iar preşedintele Comisiei Europene a anunţat constituirea unui grup de lucru, care va lucra cu autorităţile cipriote pentru aplicarea planului.