Cipru caută soluţii pentru ieşirea din criză
Cipru lucrează la un aşa numit plan B, după ce Parlamentul a respins nepopulara taxă pe depozitele bancare. Biserica Ortodoxă din Cipru se implică în salvarea economiei.
20 Martie 2013, 19:30
Miercuri, miniştrii de finanţe din Rusia şi de la Nicosia nu au ajuns la nicio înţelegere de sprijin finaniciar, după discuţiile de la Moscova.
În context, Ciprul are în continuare nevoie disperată de aproape 6 miliarde de euro, contribuţia pe care ar trebui să o aducă pentru a contracta apoi un împrumut mai mare, de 10 miliarde de euro, de la creditorii externi.
Băncile sunt închise de teamă ca populaţia să nu retragă masiv sumele de bani economisite.
Problema la acest moment este dacă şi cum se vor deschide mâine băncile, a dezvăluit o sursă din guvern pentru Agenţia Reuters.
Sursa citată a precizat că se discută intens în aceste ore posibilitatea ca sumele care ar putea fi de mâine retrase de populaţie să fie plafonate, în condiţiile în care panicaţi, clienţii, şi-ar putea lichida economiile.
Sunt consultări convocate de preşedinte cu liderii politici, cu reprezentanţii Băncii Centrale, dar şi cu economiştii, informează cotidianul elen, "Kathimerini".
Pe masă sunt mai multe variante care ar reprezenta un plan B, de la naţionalizarea fondurilor de pensii, proces care ar aduce 4 miliarde de euro din cele 6 necesare, la implicarea Bisericii Ortodoxe din Cipru în salvarea economiei.
Miercuri dimineaţă, preşedintele Nicos Anastasiades, a discutat cu reprezentanii Bisericii.
Aceştia au dat asigurări că sunt dispuşi să-şi pună activele la dispoziţia statului.
Biserica deţine inclusiv acţiuni la una dintre cele mai importante bănci din Cipru.
După discuţiile de astăzi dintre ministrul de finanţe rus şi Michael Sarris, cel din urmă a declarat citat de BBC că deşi nu s-a ajuns la un rezultat concret, începutul ar fi unul promiţător.
În Cipru este şi o delegaţie a FMI.