Ciocniri violente între manifestanţii pro şi contra Mubarak
Un soldat mort şi aproximativ 400 de răniţi este bilanţul anunţat de ministerul sănătăţii egiptean în urma confruntărilor de miercuri din capitala Cairo, între taberele pro şi contra preşedintelui Mubarak.
Articol de Răzvan Stancu, 02 Februarie 2011, 19:12
Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a anunţat marţi seară că nu va mai candida pentru funcţia de şef al statului la alegerile din luna septembrie.
Anunţul, făcut la finalul unei zile în care un milion de persoane au participat la un marş împotriva sa, nu i-a mulţumit pe protestatari, care vor demisia imediată a lui Mubarak.
Potrivit trimisului nostru special la Cairo, Carmen Gavrilă, noul discurs al preşedintelui Hosni Mubarak nu numai că nu i-a convins pe protestatarii egipteni, ba chiar a produs şi mai multă furie. Oamenii au rămas în număr mare în Piaţa Tahir.
La ora 3.00 dimineaţa, focurile încă ardeau în centrul capitalei egiptene.
Cel văzut ca lider al opoziţiei, Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, şi-a radicalizat discursul.
Dacă iniţial făcea apeluri la dialog, după discursul lui Mubarak, a declarat că preşedintele trebuie să renunţe imediat la putere.
Deja oamenii nu mai văd o soluţie în negociere, vor plecarea regimului cu totul şi a preşedintelui Moubarak, iar în ce priveşte opoziţia, în afară de vocile mai vizibile, oameni în general care sunt cunoscuţi şi în comunitatea internaţională, răspunsul a fost "NU".
Dar trebuie ţinut cont că în Egipt, de fapt, opoziţia este foarte divizată. Există o multitudine de sindicate, există o multitudine de organizaţii socio-profesionale, ca de exemplu Mişcarea jurnaliştilor pentru schimbare sau Mişcarea medicilor pentru schimbare.
Aici opoziţia este, de fapt, foarte polarizată. Chiar şi formula folosită în ceea ce îl priveşte pe Mohamed ElBaradei, de lider al opoziţiei, nu este tocmai conformă realităţii.
Este mai degrabă o proiecţie a comunităţii internaţionale şi a mass media internaţionale, care îşi doreşte aproape să găsească un interlocutor şi un lider al acestei mişcări.
--fb1
Reuters a semnalat în jurul orelor 13.45 că mai mulţi simpatizanţi ai preşedintelui au traversat Piaţa Mustafa Mahmud, călare pe cămile şi pe cai, ţinînd deasupra capului postere uriaşe cu imaginea preşedintelui Hosni Mubarak.
Aceeaşi sursă spune că s-au înregistrat mai mulţi răniţi în urma ciocnirilor violente dintre protestatari şi simpatizanţii preşedintelui Hosni Mubarak.
Armata a tras focuri de armă în aer
În jurul orelor 14 armata a intervenit cu focuri de avertisment, pentru a încerca să pună capăt ciocnirilor violente între manifestanţii pro şi anti Hosni Mubarak din centrul capitalei egiptene, Cairo.
Mai multe persoane au fost rănite în confruntările din piaţa Tahrir, centrul, de nouă zile, al revoltei împotriva regimului actual.
Reprezentanţii opoziţiei au declarat că poliţişti în civil au intrat în forţă, în piaţă.
În jurul orei 18, trimisul special al Radio România la Cairo, Carmen Gavrilă a relatat situaţia de la faţa locului.
Foarte mare haos în Piaţa Tahrir şi pe străzile adiacente. S-a lăsat întunericul, şi deasupra pieţei Tahrir deja nu se mai vede cerul, din cauza fumului. Au fost aruncate cocktailuri Molotov, iar aerul a devenit irespirabil.
Se pare că Armata, ca să disperseze mulţimea, fără succes de altfel, a aruncat cu gaze lacrimogene. Poliţia a dispărut complet din zonă; am mai văzut doar câţiva poliţişti răzleţi la capetele străzilor care dau în Piaţa Tahrir, din centrul oraşului Cairo. Oameni loviţi la cap, bandajaţi cu tricouri sfâşiate, o tânără dusă în braţe de un grup, nici nu mai este clar cine cu cine se luptă.
Nu se mai poate face diferenţa între cei care îl susţin pe preşedintele Hosni Mubarak şi opozanţii regimului. În continuare vin maşini din toate colţurile oraşului. Sunt lăsate parcate în apropierea pieţei, după care oamenii coboară şi se îndreaptă înspre piaţă. Armata nu face nimic ca să-i oprească. În schimb, se văd jeturi de apă pe deasupra mulţimii.
Protestatarii din piaţa Tahrir i-au spus corespondentului nostru Carmen Gavrilă că o parte dintre manifestanţii pro-Mubarak ar fi înarmaţi.
Echipa TVR, Adelin Petrişor, cameramanul şi translatorul, a fost reţinută pentru scurt timp şi ameninţată cu moartea de civili în Cairo.
Mai mulţi ziarişti străini prezenţi la manifestările din piaţa Tahrir au fost atacaţi de manifestanţii pro-Mubarak, informa AFP.
Liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei a declarat la BBC că violenţele din piaţa Tahrir sunt "un act criminal făcut de un regim criminal".
ElBaradei a cerut armatei egiptene să apere vieţile egiptenilor.
Criza din Egipt vazută din capitalele lumii
Premierul britanic, David Cameron, a apreciat în Parlamentul, că tranziţia în Egipt trebuie să fie rapidă, credibilă şi să demareze imediat, iar preşedintele american, Barack Obama, estima, încă de marţi seară, că urmează zile grele pentru Egipt.
Şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, i-a cerut lui Hosni Mubarak să înceapă cât mai repede posibil acest proces cerut de protestatari, cu atât mai mult cu cât situaţia e din ce în ce mai tensionată.
Moscova evită să ia poziţie în favoarea uneia sau alteia din părţile conflictului din Egipt, şi se pronunţă împotriva impunerii unor soluţii din exterior, transmite corespondentul România Actualităţi, Alexandru Beleavski.
Ministrul de externe, Sergey Lavrov, a declarat că Rusia are interesul ca Egiptul să fie o ţară stabilă, prosperă şi democratică, fiind necesar ca actualele probleme să fie rezolvate pe cale paşnică, de către politicienii şi poporul egiptean.
SUA cere ambelor părţi implicate în protestele din Egipt să evite violenţele, spune purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, JP Crowley, informează Reuters.
"Reafirmăm apelul nostru lansat tuturor părţilor din Egipt să manifeste reţinere şi să evite violenţele. Calea Egiptului spre schimbare democratică trebuie să fie paşnică", a afirmat JP Crowley.