Ciobanii italieni se plâng de produse falsificate
Potrivit Asociaţiei agricultorilor din Italia, din lapte provenit din România şi din Ungaria s-ar produce celebrul "pecorino" (brânză de oaie), vândut pe piaţa europeană şi americană ca şi când ar fi fabricat în Italia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Septembrie 2010, 07:54
Aproximativ o mie de ciobani şi producători agricoli italieni din regiunile Sardinia, Lazio, Toscana şi Sicilia au protestat în faţa Ministerului Agriculturii de la Roma acuzând faptul că, în complicitate cu statul italian, produse lactate cu nume de pretigiu ar fi falsificate în ţări ca România şi Ungaria.
Potrivit Asociaţiei agricultorilor din Italia, Coldiretti, din lapte provenit din România şi din Ungaria s-ar produce celebrul "pecorino"("brânză de oaie"), vândut pe piaţa europeană şi americană ca şi când ar fi fabricat în Italia.
Coldiretti acuză societatea Lactitalia, fondată în 1990 de un grup de italieni şi români, cu sediul în România, că ar vinde produsul obţinut sub două mărci, una pentru străinătate (Dolce Vita), iar cealaltă pentru România ("Gură de Rai") şi creează o concurenţă injustă ciobanilor italieni.
Ciobanii au protestat de asemenea împotriva reducerii fondurilor pentru agricultură, iar prima problemă expusă autorităţilor competente a fost scăderea preţului laptelui în tranzacţia de cumpărare de la producător.
De asemenea, protestatarii au amenajat în faţa ministerului un stand cu produse falsificate şi vândute drept brânzeturi originare din Italia.
Ciobanii au oferit şi soluţii pentru depăşirea crizei laptelui. Potrivit ciobanilor italieni, ca Italia să iasă din criză, fiecare familie ar trebui să consume brânză de oaie cu jumătate de kilogram mai mult decât până acum.
De asemenea, ciobanii italieni mai spun că preţul laptelui ar trebui să crească de la 60 de eurocenţi pe litru, în condiţiile în care în magazin este vândut cu 1,70 euro.