Cinci luni consecutive de grevă la un combinat din Grecia
380 de muncitori ai unei companie siderurgice din Grecia protestează de cinci luni împotriva planurilor companiei de a da afară jumătate dintre angajaţi sau de a reduce salariile.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Martie 2012, 17:48
Cei 380 de muncitori ai unei companii siderurgice elene s-au transformat în simbolul luptelor sindicale din Grecia, greva lor intrând în cea de-a cincea lună, potrivit EFE.
Greviştii contestă planurile companiei de a da afară jumătate din angajaţi sau de a reduce la jumătate salariile.
În octombrie 2011, patronul oţelăriei, Nikolaos Manesis, membru al consiliului director al Alpha Bank, una dintre cele mai importante bănci din Grecia, a anunţat că înregistra pierderi şi şi-a propus fie să dea afară 180 de muncitori, fie să reducă durata zilei de lucru de la 8 la 5 ore, reducând astfel şi salariile cu 40%, ceea ce ar fi însemnat că muncitorii ar fi încasat 600 de euro pe lună.
"Cererea internă scăzuse cu 70%. Trebuia s-o facem ca să supravieţuim", explica Yannis Karayannis, directorul de dezvoltare al companiei, în declaraţii acordate EFE.
Muncitorii au contestat însă afirmaţia potrivit căreia compania înregistra pierderi şi au susţinut că în ultimele luni programul lor de lucru se prelungise semnificativ.
La scurt timp, 24 de muncitori au fost concediaţi şi, în lunile care au urmat, compania a continuat să dea afară grevişti.
"Au plecat deja 93. Însă vom continua greva până când camarazii noştri vor fi reangajaţi şi vom reîncepe să lucrăm după acelaşi program ca şi până acum", a declarat Yorgos Sinfonios, unul dintre grevişti.
"Am încercat să negociem de mai multe ori însă toate propunerile noastre au fost respinse de către sindicalişti", a spus directorul de dezvoltare al companiei, care a calificat greva drept "propagandă comunistă", din cauza influenţei pe care îl are sindicatul comunist PAME în rândul greviştilor.
"Situaţia este foarte gravă după atâtea zile de luptă, dar familiile noastre ne sprijină şi vom continua greva", spune Dimitris, mecanic la oţelărie.
Greviştii trăiesc din donaţii
Cei 380 de grevişti trăiesc din donaţiile sosite din toate colţurile Greciei sau din alte ţări.
"Datorită "Cutiei Rezistenţei" avem ce mânca. Iar oamenii ne trimit şi alimente şi haine. Însă sunt camarazi care au cinci sau şase copii. Pe aceştia trebuie să-i ajutăm mai mult pentru că în ţara asta trebuie să plăteşti pentru orice, inclusiv pentru sănătate şi educaţie", explică Jaris, alt grevist.
"La noi la liceu învaţă câţiva copii ai greviştilor. Sunt deprimaţi şi au senzaţia că nu există viitor pentru ei", spune Markos Garbis, profesor la liceul din zonă.
Reprezentanţii patronatului susţin că greva nu le provoacă niciun fel de pagubă şi spun că pot face faţă cererilor cu ajutorul producţiei pe care o înregistrează la o altă oţelărie a companiei.