Cinci cazuri de holeră depistate în capitala statului Haiti
Epidemia de holeră care a ucis până acum peste 200 de persoane s-a extins şi în capitala statului Haiti, Port-au-Prince.
Articol de Paul Poteraşi, 24 Octombrie 2010, 16:44
Cinci cazuri de holeră au fost depistate în capitala statului Haiti, Port-au-Prince, a declarat purtătorul de cuvânt ONU, Imogen Wall, citată de BBC.
Aceste îmbolnăviri vin pe fondul unei epidemii care a ucis până acum peste 200 de persoane în întreaga ţară.
Purtătorul de cuvânt a declarat pentru Reuters că cei cinci pacienţii au fost depistaţi rapid şi izolaţi.
Ea a adăugat că aceştia s-au infectat în zona de focar principală - regiunea Artibonite-, iar ulterior au venit în capitală unde s-au îmbolnăvit.
Imogen Wall a precizat că acest lucru înseamnă că Port-au-Prince nu a fost "o nouă locaţie de infecţie".
Anterior, purtătorul de cuvânt afirmase că perspectiva apariţiei holerei în oraş ar fi fost groaznică deoarece mai mult de un milion de oameni care au supravieţuit cutremurului din luna ianuarie trăiesc acum în corturi.
Ea a spus că cei care trăiesc în tabere sunt foarte vulnerabili la infecţiile intestinale care sunt cauzate de bacteriile transmise prin apă sau prin alimentele contaminate.
Holera cauzează diarei şi vărsături care conduc la dezhidratări puternice şi care poate ucide rapid dacă nu este tratată la timp cu antibiotice şi rehidratare.
Copiii care suferă de holeră aşteaptă să primească tratament la un spital din Haiti. Foto: Reuters. |
"Decesul din cauza holerei poate fi însă prevenit prin administrarea de antibiotice, purificarea apei şi distribuirea unor pachete cu produse pentru igienă", a declarat coordonator adjunct al serviciilor de ajutor de urgenţă ale ONU, Catherine Bragg.
Ministrul sănătăţii din Haiti, Alex Larsen a îndemnat populaţia să se spele pe mâini cu săpun, să nu mânânce legume fără să le fiarbă şi să evite să se scalde în râuri sau se bea apă din acestea.
Potrivit ONU, în Haiti sunt suficiente antibiotice pentru a trata 100 de mii de cazuri de holeră şi lichide intravenoase pentru a le fi acordate unui număr de 30.000 de oameni.
Haiti, devastat de cutremurul din luna ianuarie
Haiti, ţara cea mai săracă de pe continentul american, a fost devastată de un cutremur puternic la 12 ianuarie 2010, care a provocat moartea a 250.000 de persoane şi a lăsat alte 1,5 milioane fără adăpost.
Niciun caz de holeră nu a fost semnalat în Republica Dominicană, vecină cu Haiti, dar criza sanitară a determinat guvernul haitian să "mobilizeze un plan de urgenţă în zona frontalieră, lăsând totuşi graniţa deschisă", potrivit Organizaţiei panamericană pentru sănătate.
Holera, eradicată în Haiti de peste 100 de ani, şi-a făcut apariţia în mai multe regiuni din nordul insulei săptămâna trecută din cauza calităţii necorespunzătoare a apei potabile.
Ţara, unde urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative la 28 noiembrie, a fost afectată de ploi abundente.
Fluviul Artibonite, considerat focarul epidemiei, traversează centrul ţării, iar apele sale sunt folosite de populaţie pentru numeroase activităţi zilnice.