Christine Lagarde îşi promovează candidatura la şefia FMI
După demisia lui Dominique Strauss-Kahn, implicat într-un scandal sexual, europenii consideră însă că cea mai potrivită pentru această funcţie este ministrului francez al finanţelor, Christine Lagarde.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 30 Mai 2011, 20:32
Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, începe luni un turneu de promovare a candidaturii sale pentru funcţia de director al FMI, în ţările emergente, care aşteaptă demult să-şi impună propriul reprezentant la şefia Fondului.
După demisia lui Dominique Strauss-Kahn, implicat într-un scandal sexual, europenii consideră însă că cea mai potrivită pentru această funcţie este Christine Lagarde.
De aceea, doamna Lagarde merge să-şi expună argumentele în favoarea sa în Brazilia, apoi în China, India şi în ţări din Africa. Ne spune mai multe despre acest turneu şi despre miza lui.
Operaţiune de seducţie a ministrului finanţelor, doamna Christine Lagarde.
Obiectivul ei este să convingă toate ţările emergente de legitimitatea candidaturii sale pentru postul de director general al FMI.
În plină expansiune economică, aceste ţări ar dori să preia conducerea Fondului care le revine în mod tradiţional europenilor.
Aceste state sunt îngrijorate, doresc să fie recunoscute şi resimt o frustrare. Vor un director cu vocaţie universală, or eu pentru aşa ceva mă prezint, explica duminică doamna Lagarde, invitată a unui post francez de radio.
Prima ţară pe care o va vizita este Brazilia.
Vor urma China, India, unele ţări din Africa şi probabil din Orientul Mijlociu.
Ministru din 2007
Funcţia de director general al FMI este bazată pe noţiunea de universalitate, pentru că este în slujba tuturor celor 187 de ţări membre, puncta doamna Christine Lagarde, care dădea însă asigurări că va rămâne profund europeană şi profund franceză.
Felul în care a gestionat în Franţa criza economică a determinat publicaţia "Financial Times" să îi decerneze în 2009 doamnei Lagarde titlul de "Cel mai bun ministru din zona euro", pe care o cunoaşte de altfel foarte bine.
A fost pe rând avocat, director de întreprindere şi din 2007 este ministru.
Fostul economist-şef al FMI, Kenneth Rogoff, o complimenta spunând că la summit-urile internaţionale este considerată aproape ca un star.
Vorbeşte o engleză impecabilă şi are susţinerea unor ţări europene cu greutate, pentru a aminti doar Germania, Marea Britanie şi Italia.
Acestora li se adaugă şi Statele Unite, care pentru moment şi-au făcut cunoscut doat implicit sprijinul.
O singură umbră planează asupra candidaturii doamnei Lagarde: o posibilă anchetă privind un presupus abuz de autoritate într-o afacere autohtonă.
Christine Lagarde declară însă că are conştiinţa curată şi îşi continuă demersurile pentru a accede în fruntea FMI.