Chişinăul pregăteşte o stare de urgenţă energetică pentru 60 de zile, începând din 16 decembrie
Oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, de la 1 ianuarie 2025, ar putea provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2024, 23:42
Autorităţile de la Chişinău se pregătesc să instituie starea de urgenţă în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând de luni, 16 decembrie, ca urmare a intenţiei Gazprom de a întrerupe livrările de gaze ruseşti către regiunea transnistreană a Republicii Moldova de la 1 ianuarie.
Guvernul moldovean a aprobat astăzi şi un plan de acţiune în acest sens, după cum explică, de la Radio Chişinău, Ina Guţu: Guvernul de la Chişinău va propune Parlamentului instituirea stării de urgenţă pentru 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie, în contextul expirării tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.
Oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom ar putea provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza lipsei resurselor energetice şi a veniturilor pentru unii cetăţeni din stânga Nistrului, a spus premierul Dorin Recean: Faptul că un oarecare tranzit se întrerupe nu este adevărat. Nu asta este problema. Există căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova, în general, şi către stânga Nistrului, în particular. Dacă această intenţie a Rusiei, a Gazpromului se va materializa, se va solda cu o criză umanitară, care vine din două surse. Unu, este lipsa de resurse energetice pentru necesităţile de bază acum, în mijloc de iarnă, pentru încălzire, pentru asigurare cu toată infrastructura, dar al doilea lucru este lipsa de venituri pentru peste 160.000 de oameni pentru ca să îşi cumpere bunurile de bază.
Totodată, Guvernul a aprobat un plan de acţiuni şi regulamentul privind situaţiile excepţionale în sectorul electroenergetic.
Documentele se bazează pe experienţa crizei energetice din perioada 2021-2023 şi stabileşte o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor excepţionale, a declarat secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan: Regulamentul şi planul de acţiuni, propuse spre aprobare, vizează stabilirea unor măsuri clare şi eficiente pentru prevenire şi gestionarea situaţiilor excepţionale şi include 29 scenarii de risc detaliate, cu măsuri de prevenire bazate pe mecanisme de piaţă, dar şi soluţii de intervenţie pentru cazurile în care aceste mecanisme nu pot asigura fiabila funcţionare a sistemului electroenergetic. Scenariile de criză sunt grupate în funcţie de cauza care generează criza, de exemplu, lipsa de combustibil, nefuncţionarea pieţei energiei electrice, atacuri asupra infrastructurii energetice sau vreme extremă, defecţiuni tehnice, dezastre naturale sau factorul uman.
Republica Moldova rămâne vulnerabilă din punct de vedere energetic, depinzând în mare măsură de achiziţiile de electricitate de la centrala de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului, în zona controlată de autorităţile separatiste. În eventualitatea în care concernul rus Gazprom va asista livrarea gazelor către regiunea transmistreană de la 1 ianuarie, decizia va afecta întreprinderile şi populaţia din stânga Nistrului, iar pentru malul drept, potrivit experţilor, autorităţile vor fi nevoite să procure necesarul de electricitate de pe piaţa internaţională la costuri mai mari.