Chişinăul neagă categoric ideea unei intervenţii în Transnistria
Chişinăul a exclus categoric ideea unei intervenţii militare în regiunea separatistă Transnistria, care şi-a pus forţele în alertă maximă, de teama unui atac comun moldo-ucrainean.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 08 August 2014, 08:32
Tensiunile se amplifică în teritoriile din spaţiul ex-sovietic.
În zona enclavei Nagorno-Karabah au avut loc, în ultima perioadă, cele mai violente confruntări între forţele azere şi cele armene, de la încheierea războiului dintre separatiştii sprijiniţi de Armenia şi Azerbaidjan.
Transnistria şi-a pus forţele în alertă maximă, în noaptea de 6 spre 7 august, motivul fiind, potrivit agenţiei Tiras, o presupusă intenţie a Republicii Moldova şi Ucrainei de a lansa la sfârşitul lunii august un atac comun împotriva regiunii separatiste.
Chişinăul a exclus categoric ideea unei intervenţii militare, iar analiştii consideră că, de fapt, s-ar încerca destabilizarea situaţiei în Republica Moldova şi, posibil, s-ar lua în calcul chiar atacarea Ucrainei de către forţele separatiste şi unităţile armatei ruse staţionate în Transnistria.
În legătură cu informaţia Agenţiei Tiras.ru, şeful Biroului pentru reintegrare din cadrul guvernului Republicii Moldova, George Balan, la solicitarea Radio Chişinău, a declarat că nu se pune problema vreunei intervenţii.
"În ultima perioadă de timp constatăm apariţia unei serii întregi de declaraţii, comentarii, venite din stânga Nistrului, care speculează pe iminenţa unor acţiuni armate, incidente, războaie etc. Din partea Chişinălui, astfel de riscuri nu există, cât şi din partea autorităţilor ucrainene" a spus George Balan.
Atitudinea Tiraspolului, "campanie de destabilizare"
Expertul în probleme de securitate, Viorel Cibotaru, consideră că este vorba despre o campanie de destabilizare a Republicii Moldova.
"Toată această campanie concertată are mai degrabă scopul de a destabiliza situaţia social-politică şi economică în vederea alegerilor din 30 noiembrie şi de a influenţa rezultatul acestora" a explicat Viorel Cibotaru.
Reamintim că dorinţa Chişinăului ca forţele militare ruse staţionate ilegal în Transnistria să fie evacuate complet şi contingentul de menţinere a păcii din zona de securitate să fie transformat într-o misiune civilă pusă sub pavilion internaţional sunt considerate de către Moscova drept încercări de destabilizare în zonă.