Chişinăul critică în termeni duri lansarea a 3 rachete ruse peste R.Moldova
Ministerul Apărării de la Chişinău informează că a identificat trei ţinte aeriene, care au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Incidentul s-a produs în cursul dimineţii.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Octombrie 2022, 23:07
Trei rachete de croazieră, lansate cel mai probabil de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea, au survolat, în această dimineaţă, teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea satului Cobasna, unde se află depozitul de muniţie rusească din regiunea separatistă Transnistria, unul dintre cele mai mari depozite de armament din Europa.
Chişinăul a criticat în termeni duri incidentul, pe care îl califică drept unul extrem de grav şi l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus la Ministerul de Externe. A relatat Victor Pogor de la Radio Chişinău.
Victor Pogor:Ministerul Apărării de la Chişinău informează că a identificat trei ţinte aeriene, care au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Incidentul s-a produs în dimineaţa zilei de luni, între ora 8:30 şi ora 9:00, în contextul atacurilor aeriene ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina. Rachetele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova şi în special pentru aeronavele civile. Ministrul apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, nu a exclus posibilitatea ca spaţiul aerian al Republicii Moldova să fie închis pentru a asigura securitate naţională, în situaţia în care Armata rusă foloseşte rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri, care pot devia de la cursul stabilit şi pot cădea oriunde, fapt ce reprezintă un risc, un pericol pentru navele aflate în aer. Ministrul Nosatîi a dat asigurări că Armata Naţională este dotată cu sisteme de radiolocaţie, care pot detecta şi identifica ţinte la diferită înălţimi şi distanţe. În acelaşi timp, el a atenţionat că orice încălcare a spaţiului aerian naţional reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale. Şi Ministerul de Externe de la Chişinău a calificat acest incident drept unul extrem de grav şi l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Vodă.
Daniel Vodă: Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a solicita explicaţii părţii ruse în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră şi care au tranzitat teritoriul ţării noastre în regiunea satului Cobasna şi a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav şi regretabil, care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spaţiului nostru aerian naţional este complet inacceptabilă, iar bombardarea ţării vecine trebuie oprită imediat.
Victor Pogor:Experţii în securitate au declarat de mai multe ori că Republica Moldova nu are sisteme antiaeriene în măsură să doboare rachete Kalibr, de felul celor care au penetrat spaţiul aerian al ţării, iar guvernarea de la Chişinău ar trebui să doteze imediat ţara cu sisteme de apărare moderne şi să crească gradul de interoperabilitate cu sistemele occidentale existente în România. Şi consilierul preşedintelui moldovean în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Dorin Recean, declara anterior că Republica Moldova nu mai poate miza doar pe statutul de neutralitate, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina, şi că trebuie să-şi dezvolte capacităţile de apărare în contextul riscurilor de securitate care planează asupra sa. Survolarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de trei rachete de croazieră ruseşti a fost confirmată inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naţionale al României, care consideră că cel mai probabil rachetele de croazieră au fost lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.