Chișinău: Negocierile pentru formarea guvernului par să fi intrat în impas
O şedinţă a liderilor coalitiei nou create s-a încheiat ieri fara nici un rezultat.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 25 Iulie 2015, 13:19
Maia Sandu, propusă de Partidul Liberal-Democrat pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, vrea măsuri pentru combaterea crizei economice şi financiare prin care trece în prezent ţara.
Maia Sandu a dorit să atenueze speculaţiile conform cărora ar fi pus mai multe condiţii pentru preluarea funcţiei, în condiţiile în care negocierile pentru formarea unui nou guvern între cele trei partide pro-europene par să fi intrat în impas.
Ea a comentat, în premieră, în această dimineaţă, pe o reţea de socializare, condiţiile sale pentru a accepta această funcţie.
Maia Sandu sugerează că ar trebui schimbată conducerea Băncii Naţionale pentru că, altfel, nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru politica economică şi financiară a statului şi realiza toate măsurile pentru obţinerea unui program cu FMI.
Totodată, Maia Sandu subliniază că, în primele zile ale activităţii sale, noul guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include şi reducerea semnificativă a cheltuielilor publice.
Nemulțumiri
Condiţiile cerute de Maia Sandu par să nemulţumească celelalte două componente ale alianţei nou create şi nu este exclus ca PLDM să fie nevoit să propună un alt candidat.
Maia Sandu s-a remarcat în funcţia de ministru al educaţiei prin reforma pe care o promovează în acest domeniu, dar şi prin poziţii dure referitoare la corupţia atât în sistemul de învăţământ, cât şi în administraţia publică, în general.
Ea a declarat în mai multe interviuri că Republica Moldova este un stat captiv şi afectat grav de corupţie.
Republica Moldova este condusă de mai bine de o lună de un guvern interimar, în condiţiile unei acute crize economice şi sociale, însoţite de un val de scumpiri la produse şi utilităţi, ca urmare a devalorizării monedei naţionale, după un scandal legat de fraude bancare în valoare de aproximativ un miliard de dolari.
Uniunea Europeană a suspendat finanţările prevăzute pentru acest an, condiţionând reluarea acestora cu semnarea unui program cu FMI, care va fi una dintre priorităţile viitorului guvern.