China şi Rusia cer SUA şi Coreei de Nord să renunţe la schimbul de replici
ONU, China şi Rusia au cerut Statelor Unite şi Coreei de Nord să renunţe la replici care agravează tensiunile.
Articol de Doina Saiciuc, 26 Septembrie 2017, 10:26
ONU, China şi Rusia au cerut Statelor Unite şi Coreei de Nord să renunţe la replici care agravează tensiunile, după ce reprezentantul Phenianului a declarat că ţara sa se consideră în război cu America şi că de aceea ar fi îndreptăţită să doboare avione americane.
Coreea de Nord a reacţionat la un mesaj pe twitter al preşedintelui Trump, care punea sub semnul întrebării trăinicia conducerii nord-coreene.
Purtătorul de cuvânt al ONU avertizează că o astfel de retorică duce la greşeli.
Ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong-ho, a ameninţat ieri la sediul Naţiunilor Unite că tweet-ul de la sfârşitul săptămânii al preşedintelui Trump, în care acesta spunea că liderul Coreei de Nord nu va mai fi mult timp prin preajmă, este o declaraţie de război.
Coreea de Nord are dreptul să ia măsuri, a spus Ri, "inclusiv prin doborârea bombardierelor strategice americane, chiar dacă ele nu se află încă în spaţiul aerian nord-coreean".
Câteva ore mai târziu, Casa Albă a respins acuzaţiile ministrului de externe nord-coreean. "Nu am declarat război Coreei de Nord. A sugera acest lucru este absurd - a spus în conferinţa sa de presă purtătoarea de cuvânt Sarah Huckabee Sanders.
Obiectivul nostru este încă acelaşi: o denuclearizare paşnică a peninsulei coreene, în acest punct prin presiuni economice şi diplomatice, pe cât posibil maxime".
"Ameninţarea Coreei de Nord că va doborî avioane de război americane nu va schimba operaţiunile militare ale Statelor Unite", a spus pe de altă parte purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning.
Într-o demonstraţie de forţă, bombardierele americane au zburat sâmbătă pâna la punctul cel mai nordic al frontierei dintre cele două Coreei atins în acest secol de vreun avion american.