China şi-a pus armata în stare de alertă maximă
China şi-a pus armata în stare de alertă maximă ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan.
Articol de Florin Lepădatu, 03 August 2022, 07:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - China şi-a pus armata în stare de alertă maximă ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în Taiwan, vizită pe care o consideră o provocare.
A trecut de la ameninţăti la fapte şi în privinţa sancţiunilor economice, în timp ce la Washinghton administraţia Biden, spune că nu este nevoie ca autorităţile chineze să transforme vizita într-o criză.
Adriana Leu are detalii: ”Ministerul chinez la Apărării a anunțat operațiuni militare direcționate, iar comandamentul de est al armatei populare de eliberare a precizat că va desfășura operațiuni militare cu muniție de luptă în apropiere de Taiwan. Potrivit unei hărți publicate de agenție de presă oficială Xinhua, operațiunile se vor desfășura pe mare în şase zone, toate în jurul insulei autonome despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează. China a luat și măsuri economice și a anunțat o serie de sancțiuni la adresa Taiwanului, printre care suspendarea unor importuri de produse din insulă. În același timp, Ministerul chinez de Externe l-a convocat imediat pe ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Burns, pentru a-i transmite un protest puternic față de vizita președintei Camerei Reprezentanților la Taipei. Acest demers este extrem de șocant, iar consecințele vor fi extrem de grave, a spus ministrul chinez de externe, dar Statele Unite afirmă că nu este nevoie ca autoritățile chineze să transforme vizita într-o criză, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Națională, John Kirby. El a spus că președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are dreptul să viziteze Taiwanul, dar a subliniat, de asemenea, că această călătorie nu constituie o încălcare a suveranității chineze sau a politicii americane de lungă durată, o singură Chină.”
Între timp, Nancy Pelosi a avut discuţii de dimineaţă cu responsabili ai Parlamentului de la Taipei, după care se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-Wen, iar după amiază va părăsi insula pentru a-şi contiua turneul asiatic.
Călătoria, care nu a avut şi suportul preşedintelui Biden, este prima a unui astfel de înalt oficial american în ultimii 25 de ani.
Nancy Pelosi a sosit la Taipei cu un mesaj clar pentru China, spunând că angajamentul Statelor Unite pentru un Taiwan democratic este mai important ca niciodată.
Într-un articol de opinie în Washington Post, publicat la scurt timp după ce a aterizat, ea a subliniat motivele vizitei sale, lăudând angajamentul Taiwanului faţă de guvernarea democratică şi criticând în acelaşi timp China pentru că a amplificat dramatic tensiunile în ultimii ani.