China refuză o apreciere mai rapidă a yuanului
Premierul Wen Jiabao a avertizat că o creştere mult prea rapidă a yuanului faţă de alte valute ar provoca tulburări sociale în China, cu efecte nefaste şi pentru restul lumii. Un yuan slab favorizează exporturile Chinei.
07 Octombrie 2010, 09:12
China şi-a menţinut refuzul în faţa cererilor europenilor pentru aprecierea mai rapidă a monedei sale naţionale.
Aflat la Bruxelles, la summitul comun cu Uniunea European, premierul Wen Jiabao, a avertizat că o creştere mult prea rapidă a yuanului ar provoca tulburări sociale în China, cu efecte nefaste şi pentru restul lumii.
Apelurile europenilor pentru creşterea ratei de schimb a monedei chineze nu au avut efectul scontat în faţa premierului chinez, Wen Jiabao, rămas ferm în refuzul său, exprimat încă de luni, la Bruxelles.
La forumul economic comun, ce a precedat discuţiile politicie, premierul chinez le-a spus liderilor europeni să înceteze presiunile asupra Chinei, promiţând, în acelaşi timp, să facă o serie de reforme treptate asupra sistemului ratei de schimb.
El a explicat că o creştere prea rapidă a ratei de schimb a yuanului ar obliga la faliment multe companii chineze care îşi exportă produsele, iar muncitorii imigranţi, rămaşi în şomaj, ar fi obligaţi să se reîntoarcă în satele de unde provin şi s-ar ajunge la tulburări sociale.
Dacă în China ar avea loc tulburenţe economice şi sociale, asta ar fi un dezastru pentru întreaga lume, a avertizat premierul chinez.
El a făcut declaraţiile în afara textului discursului oficial, pe care l-a rostit la forumul de afaceri, acestea fiind, de altfel, singurele declaraţii, pentru că tardiţionala conferinţă de presă comună cu liderii europeni, la sfârşitul summitului, a fost anulată.
Premierul Wen Jiabao i-a îndemnat pe europeni să nu se alăture presiunilor făcute de SUA asupra yuan-ului chinez şi i-a sfătuit să-şi întoarcă privirile spre dolar, atunci când se îngrijorează pentru fluctuaţiile monedei unice europene.
Uniunea Europeană, ca şi Statele Unite, este de părere că China menţine cu bună-ştiinţă o rată de schimb scăzută a yuanului, pentru a favoriza exporeturile companiilor chineze, ceea ce dezavantajează însă companiile europene, care exportă în China. Uniunea Europeană a mai cerut astăzi Beijingului să ia măsuri, care să ducă la modificarea practicilor sale comerciale şi care să pună capăt furtului de tehnologie şi contrafacerilor.
De asemenea, liderii europeni au cerut premierului chinez o mai mare deschidere a pieţei chineze, pentru companiile europene, un mediu propice pentru investiţii şi protecţia drepturilor de autor.