China "nu va adopta niciun model occidental"
Partidul comunist chinez alege noul preşedinte al ţării.Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, când are loc o predare completă a tuturor prerogativelor de conducere a ţării.
Articol de Marian Mizdrea, 13 Noiembrie 2012, 09:58
Orice schimbare la conducerea Chinei constituie un eveniment major urmărit cu interes de întreaga lume.
Aflat la conducere din anul 2002, Hu Jintao a indicat în raportul prezentat la deschiderea lucrărilor Marii Adunări, principalele direcţii de acţiune şi dezvoltare a Chinei pentru următoarea perioadă, cu accent pe realizarea socialismului cu caracteristici chineze.
Totodată, Hu Jintao a subliniat în mod categoric faptul că Republica Populară Chineză nu va adopta niciodată modelul vreunei ţări occidentale.
În aceste zile, lucrările Congresului Partidului Comunist Chinez se desfăşoară pe secţiuni, prin discuţii la nivelul delegaţiilor provinciilor şi muncipalităţilor chineze.
Principalul candidat la funcţia de secretar general al Partidului şi, implicit, la preşedinţia ţării şi a Comisiei Militare Centrale, actualul vicepreşedinte Xi Jinping s-a întâlnit cu delegaţia celui mai puternic centru economic al Chinei, municipalitatea Shanghai.
Xi Jinping are 59 de ani şi este vicepreşedinte al Chinei din anul 2008.
Începând din anul 2010, deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale.
Prima predare completă a prerogativelor din ultimii 20 de ani
Revenind la Congresul din capitala Chinei, delegaţii au primit duminică lista propunerilor pentru funcţiile de conducere în partid, spre analiză, urmând zilele următoare votul final care va consfinţi alegerea celor mai puternice persoane în stat.
Perioadă de relativă acalmie, deci, până la apariţia, luni, a informaţiei pe surse, potrivit căreia Hu Jintao a decis să renunţe miercuri la încheierea Congresului şi la funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale, lăsând astfel cale liberă totală lui Xi Jinping şi a noii conduceri a partidului.
Potrivit analiştilor, este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, când are loc o predare completă a tuturor prerogativelor de conducere a ţării în China.
De amintit că fostul preşedinte a predat funcţiile de conducere a partidului şi statului în anul 2002, respectiv 2003, dar numai în anul 2004 a trecut forţele armate sub comanda lui Hu Jintao.
Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât în ultima perioadă existau bănuieli potrivit cărora Hu Jintao va păstra comanda armatei încă doi ani sau chiar până la viitorul Congres al partidului, în anul 2017.
Sursele chineze iau în considerare o serie de motivaţii, de la salvarea reputaţiei partidului, confruntat cu o serie de scandaluri legate de acte de corupţie şi până la motive personale, precum eşecul în promovarea unor aliaţi sau dorinţa de a părăsi cu demnitate scena politică, lăsând noua conducere să îşi aleagă modalităţile de dezvoltare viitoare.