China a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului
Acţiunea este împotriva noilor taxe vamale americane pentru importurile chineze. Aceste taxe, în valoare de 34 de miliarde de dolari, au intrat în vigoare
07 Iulie 2018, 00:19
În sesizarea sa, Beijingul atribuie administraţiei Trump responsabilitatea pentru declanşarea celui mai mare război comercial din istoria economică şi avertizează că este obligat, în interesul ţării, să răspundă cu măsuri similare.
Potrivit surselor oficiale de la Geneva, citate de France Presse, nu este vorba de o nouă plângere ci de o extindere a celei depusă de China în mai, după ce Statele Unite au impus taxe vamale de 25 la sută la importurile de oţel şi de 10 la sută la cele de aluminiu. Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump anunţa, joi, că, pentru a reduce deficitul comercial în relaţiile cu China, peste două săptămâni va urma un nou val de taxe pe importuri în valoare de 16 miliarde de dolari.
Războiul comercial dintre cele două cele mai mari economii ale lumii, americană şi chineză, a început oficial la miezul nopţii, odată cu intrarea în vigoare a tarifelor speciale ale Administraţiei Trump asupra unor produse chinezeşti în valoare de 34 de miliarde de dolari.
Administraţia Trump confruntă Beijingul cu privire la tacticile sale de dezvoltare, care, spune Washingtonul, includ furtul de tehnologie sau presiuni exercitate asupra companiilor străine de a-şi preda tehnologia.
Oficialii americani se tem că planurile Chinei de a crea campioni tehnologici în arii ca robotica, biotehnologia şi inteligenţa artificială ar eroda leadership-ul industrial al Statelor Unite.
Administraţia americană a impus 25% taxe speciale asupra importurilor chinezeşti în valoare de 34 de miliarde de dolari, într-o primă serie de posibile creşteri de taxe, care ar putea afecta, potrivit preşedintelui Trump, produse chinezeşti de până la 550 de miliarde de dolari. Timp de ani de zile Donald Trump a promis că se va ocupa de practicile comerciale chinezeşti, acuzând Beijingul de furt de proprietate intelectuală, şi a criticat aspru deficitul comercial de sute de miliarde de dolari al Statelor Unite cu China. China ar trebui să cumpere mai multe produse americane, argumentează preşedintele Trump. El a blamat Beijingul pentru pierderea locurilor de muncă americane în aşa numita 'rust-belt', adică 'oriunde industria americană a intrat în declin'.
La un eveniment de campanie republicană, joi, în Montana, preşedintele Trump a acuzat China că "ne ucide comercial".
Donald Trump: "Respect China şi îl respect pe preşedintele Xi, dar ne ucid. 507 miliarde de dolari, un deficit comercial anul trecut. Cine naiba îşi poate permite 507 miliarde de dolari? Trebuie să faci ceva, dar ţi se pune eticheta. Nu este frumos, ăsta nu este comerţ liber. Războiul comercial a fost pierdut cu mulţi ani în urmă, războiul a fost pierdut, dar acum îl vom câştiga, pentru că avem toate cărţile".
Beijingul a răspuns cu propriile tarife şi a acuzat Statele Unite că ar încălca regulile şi că a declanşat "cel mai mare război comercial din istoria economică". China a reacţionat impunând taxe asupra unei cantităţi egale de produse americane, inclusiv taxe la soia, porumb, porc şi păsări, o mişcare despre care preşedintele Trump a spus că îl forţează să aplice încă odată o rundă de taxe asupra unor produse chinezeşti de până la 500 miliarde de dolari.
Este exact ceea ce îi îngrijorează mai mult pe analişti, riscul escaladării, întrucât ameninţarea celor 500 de miliarde de dolari ar acoperi aproape toate exporturile Chinei în Statele Unite. Cheia problemei este deci dacă vor exista mai multe runde de retorsiuni. În ciuda practicilor comerciale ale Chinei care cere firmelor străine să-şi releve secretele comerciale pentru a acecesa o piaţă de un 1,388 de miliarde de oameni, comunităţile americane de afaceri au avertizat de luni de zile că ameninţările comerciale ale preşedintelui Trump pot face mai mult rău decât bine.
Într-o declaraţie publicată cu câteva minute ora miezului nopţii, ora Washingtonului, preşedintele Camerei americane de Comerţ din China, William Zarit, spune că "nu există câştigători într-un război comercial".