Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
Un nou raport de audit al Curţii Europene de Conturi arată că este dificil de stabilit cu exactitate câţi bani au fost folosiţi de statele membre pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Noiembrie 2024, 14:52
Un nou raport de audit al Curţii Europene de Conturi arată că este dificil de stabilit cu exactitate câţi bani au fost folosiţi de statele membre pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate, deşi sprijinul pus la dispoziţie de Uniunea Europeană a răspuns nevoilor acestora.
În perioadele de programare 2014-2027 sunt prevăzute fonduri de 2,4 miliarde de euro prin intermediul politicii de coeziune şi o sumă suplimentară de 13,6 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, creat în urma pandemiei de COVID-19. La acestea s-au adăugat şi fonduri din alte programe.
Reporterul RRA Adriana Turea are mai multe detalii: ”Raportul scoate în evidenţă că unele state membre au întâmpinat dificultăţi în a solicita şi a utiliza sprijinul din partea Uniunii Europene din cauza complexităţii procedurilor de accesare a diferitelor programe de finanţare, a explicat ofiţerul de presă de la Curtea de Conturi Europeană, Simona Wist.
Simona Wist: ”Cel puţin 16 miliarde de euro au fost prevăzuţi din fonduri europene pentru digitalizarea serviciilor medicale, pe o perioadă de 14 ani, respectiv din 2014 şi până în 2027.”
Auditorii au constatat că, în ansamblu, Comisia Europeană a furnizat sprijin şi orientări eficace şi că proiectele auditate din ţările selectate: Spania, Malta şi Polonia au fost... (...) /editor Florin Lepadatu/