Cetăţenii UE, "îngrijoraţi de influenţa firmelor de lobby"
Un sondaj arată că majoritatea cetăţenilor UE este interesată de subiectele eticii, transparenţei şi acţiunilor de lobby în luarea deciziilor în instituţiile europene.
27 Septembrie 2013, 15:16
Un sondaj în rândul cetăţenilor europeni dat publicităţii la începutul acestui an relevă că majoritatea lor este interesată de subiectele eticii, transparenţei şi acţiunilor de lobby în luarea deciziilor în instituţiile europene.
În contextul crizei economice, 84% din cetăţenii europeni intervievaţi au declarat că este foarte important să aibă acces la informaţia despre cheltuirea banilor europeni, la întreaga documentaţie, de exemplu, a deciziilor luate de Banca Centrală Europeană.
Ceea ce este interesant şi se discută şi acum la conferinţa organizată de ombudsmanul european la sediul Parlamentului European din Bruxelles este că 80% din cetăţenii europeni doresc o reglementare obligatorie a instituţiei de lobby.
Ei se declară îngrijoraţi că firmele de lobby ca mediu de afaceri au prea multă influenţă în deciziile europene. Redactorul şef Tim King, de la "European Voice", moderatorul dezbaterii, a spus că trebuie găsită o soluţie împreună cu ombudsmanul european de a bloca reflexele unor politicieni sau funcţionari europeni de a cenzura accesul presei la informaţie.
Este necesară o cultură a încrederii în parlamentarii europeni, pentru că în acest moment ea este destul de afectată - a mai spus Tim King, adăugând că, de multe ori, cetăţenii acuză instituţiile europene că se îndepărtează de cetăţean.
Trebuie spus că dezbaterea pe acest subiect vine înaintea alegerilor europene de anul viitor.
La Bruxelles are loc o dezbatere pe tema transparenţei în instituţiile europene, cu titlul "Transparenţa în instituţiile europene ? unde ne situăm acum?".
Dezbaterea se desfăşoară de Ziua internaţională a dreptului de a fi informat şi este organizată la Parlamentul European, de Instituţia Ombudsmanului, care în România este asimilată cu Avocatul Poporului.