Cernăuți: Refugiații din Herson sau Donbas locuiesc în case modulare
Majoritatea fondurilor trimise de Uniune Europeană în această zonă sunt folosite pentru construcția unor case modulare în care refugiații vor locui atât timp cât va fi nevoie.
Articol de Alex Buzică, 21 Aprilie 2023, 07:43
În Cernăuți, Ucraina, chiar dacă este liniște și nici sirenele care anunță un potențial atac aerian nu mai răsună aici de câteva zile, în aer se simte anxietatea războiului. Oamenii sunt stresați, populația regiunii a crescut cu peste 100 de mii de locuitori în ultimul an, prețurile parcă au sărit în aer, iar mulți cetățeni relocati din estul grav afectat de război vor să înceapă aici o viață nouă.
Tocmai din acest motiv majoritatea fondurilor trimise de Uniune Europeană în această zonă sunt folosite pentru construcția unor case modulare în care refugiații vor locui atât timp cât va fi nevoie. Unii dintre aceștia s-au și angajat în regiune și spun că nu vor mai pleca, pentru că orașul de lângă granița cu România este noua lor casă.
Unul dintre cei care îi ajută pe ucrainenii fugiți din zonele de conflict, din sud din Herson, sau din regiunea Donbas, este Pan Yarko, un tânăr care iubește arta, arhitectura clădirilor, cunoaște istoria orașului Cernăuți, este ambasador al Bucovinei și organizator de excursii. Războiul i-a schimbat viața iar acum integrează în spiritul orașului noii veniți.
Am stat de vorbă cu el pentru că este cel mai în măsură să ne explice situația refugiaților din oraș:
Pan Yarko: Înainte de război în toață regiunea erau în jur de 200 de mii de locuitori. Dintre aceștia 100 de mii în zona urbană. La acest număr li se adaugă în ultimul an peste 40 de mii de refugiați numai în oraș, iar în zona rurală aproximativ 50 de mii. Deci populația este acum de 300 de mii de oameni. Primăria orașului a investit aproximativ 10 milioane de grivne, iar Uniunea Europeană a trimis numai în Cernăuți 10 milioane de euro pentru relocatii din est și sud.
Acum refugiații din Herson sau Donbas pot locui în case modulare, copiii merg la scoală, iar cei nevoiași primesc în fiecare lună cutii cu alimente. Și foarte multe afaceri au fost mutate în apropierea graniței NATO pentru a ajuta economia orașului. În caz de atacuri cu rachete administrația locală a construit și adăposturi în care cetățenii se pot retrage când aud sirenele aeriene. Câteodată când sunt cu oamenii în tururi ghidate, încep să răsune alarmele și le spun să nu se panicheze, iar ei râd și îmi spun că sunt obișnuiți cu mult mai rău, cu sunetul bombelor care explodează. Nu îi întreb mai mult, sunt oricum foarte stresați și se bucură că au ajuns aici. Cernautiul le da o siguranta, pot dormi liniștiți noaptea. Cel puțin așa îmi spun. Oricum ar fi, Rusia este un stat terorist, iar din această cauză soldații nostrii își dau viața pe front ca noi să putem fi liniștiți alături de cei dragi. Realizez și excurii pentru refugiați gratis, iar la final ei îmi dau donații pe care eu le trimit soldaților, pentru că ei sunt eroii nostrii.
Alex Buzică: Chiar dacă în orașul Cernăuți este liniște, pe front au pierit până astăzi peste 550 de militari ucraineni din regiune, printre care și multi etnici români.
Dar aici este momentan liniște, nou veniții în oraș speră să înceapă o viață nouă, departe de sunetul bombelor, însă psihologii declară că anxietatea de război este prezentă și în orașele ferite până astăzi de furia invadatorilor ruși.