Cerere de recunoaştere a Transnistriei de către Rusia
Parlamentul transnistrean a inclus pe agenda şedinţei de azi adoptarea unui mesaj prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere recunoaşterea independenţei Transnistriei.
16 Aprilie 2014, 13:41
Parlamentul transnistrean a inclus pe agenda şedinţei sale de astăzi adoptarea unui mesaj către preşedintele rus, Vladimir Putin, în care liderului rus i se cere să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran şi independent.
Mesajul ar urma să fie trimis şi celor două Camere ale parlamentului rus, ca şi liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk.
Deputaţii transnistreni invocă referendumul din 2006, în care 96% dintre participanţi s-au pronunţat pentru independenţa Transnistriei şi unirea acesteia ulterior cu Rusia.
Prin acest vot, "poporul transnistrean şi-a realizat dreptul inalienabil de a-şi determina liber şi fără amestec din afară statutul politic, să realizeze dezvoltarea economică, socială şi culturală" - se afirmă în proiectul de hotărâre, acest citat fiind preluat şi de cotidianul "Kommersant" în ediţiile sale rusă şi moldovenească.
Documentul afirmă că dreptul popoarelor la autodeterminare trebuie să fie baza deciziilor politice şi acest drept trebuie să fie respectat de către toate statele.
În acelaşi timp, după cum a declarat ieri Serghei Ceban, preşedintele Comisiei de politică externă a Sovietului Suprem de la Tiraspol, scopul final al "poporului transnistrean este recunoaşterea statului înfiinţat", în opinia sa existând toate temeiurile pentru a iniţia încă o dată problema recunoaşterii statalităţii transnistrene.
Rusia "nu doreşte anexarea Transnistriei"
Moscova a respins acuzaţiile occidentale privind o posibilă anexare a Transnistriei.
Pe 31 martie, după convorbirile cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că obiectivul comun al Moscovei şi Washingtonului în cadrul formatului de negocieri "5+2" privind reglementarea conflicltului transnistrean constă în asigurarea unui statut special al Transnistriei în cadrul unei Moldove unite, suverane şi neutre.
Demersul deputaţilor transnistreni este iniţiat într-un moment de maximă tensiune între Rusia, pe de o parte, şi Ucraina şi statele occidentale, pe de altă parte, ca urmare a crizei ucrainene după amânarea rundei de negocieri "5+2" de săptămâna trecută, ca urmare a boicotului Tiraspolului şi pe fondul acuzaţiilor ruse la adresa Kievului pentru ceea ce Moscova numeşte "blocada Transnistriei".