Ceremonie oficială de învestire a preşedintelui SUA
Barack Obama se va referi la diferenţele de viziune între el şi republicani şi la găsirea unor puncte comune, căi de dialog între aceştia, dezvăluie oficialii de la Casa Albă.
21 Ianuarie 2013, 08:55
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a depus duminică jurământul oficial pentru încă patru ani în fruntea Executivului, iar în cadrul ceremoniei de inaugurare de luni, la care se anticipează prezenţa a sute de mii de persoane, momentul cel mai aşteptat e discursul liderului american, marcând priorităţile noului mandat.
Casa Albă a dezvăluit că în discursul din cadrul ceremoniei de inaugurare, preşedintele se va referi la diferenţele de viziune între el şi republicani şi că va insista că trebuie ca politicienii să găsească puncte comune, căi de dialog.
Congresul a reuşit să evite în ultimul moment aşa-numita prăpastie fiscală, la începutul acestui an, după dispute aprinse între democraţi şi republicani.
Video: Depunerea jurământului oficial pentru încă patru ani ca preşedinte al SUA. Sursa: whitehouse.gov.
În săptămânile următoare, aceştia vor dezbate domeniile bugetare, în care să fie făcute reduceri de cheltuieli şi cel puţin, deocamdată, nu par să fie de acord. În urmă cu patru ani, Barack Obama vorbea în cadrul ceremoniei de inaugurare despre unitate şi speranţă.
"În această zi ne-am adunat pentru că am ales speranţa în locul fricii, unitatea de ţeluri, în locul conflictului şi neînţelegerilor. În această zi ne-am reunit pentru a proclama sfârşitul lamentaţiilor şi al promisiunilor false, al acuzaţiilor şi al docgmelor învechite, care au înăbuşit pentru prea mult timp politica noastră", spunea Obama în 2009.
Acum, însă, discursul său către americani stă sub semnul conflictului cu republicanii.
"Ceea ce va spune Obama cu referire la republicanii tea party va fi, din punct de vedere strategic, cel mai interesant aspect al discursului său", a afirmat Michael Cornfield, politolog la Universitatea George Washingto.
Ca teme pe care le va aborda preşedintele, politologul american Michael Cornfield crede că discursul nu va fi dominat de situaţia economică, ci de problema violenţelor armate, după incidentul de acum o lună din Newtown, în cadrul căruia 20 de copii au fost ucişi.