Ceremonie în memoria victimelor de la Smolensk
Polonezii au adus un omagiu celor 96 de victime ale catastrofei aeriene de la Smolensk, între care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Aprilie 2010, 17:26
Aproximativ o sută de mii de polonezi s-au adunat în Piaţa Josef Pilsudski din Varşovia pentru ceremonia în memoria celor 96 de victime ale catastrofei aeriene de acum o săptămănă, între care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria.
Locuitori din toată Polonia s-au strâns în imensa piaţă, unii în costume specifice munteneşti, alţi în veşminte ale nobilimii de secol 17, sau în straie ale breslelor. Acestora li s-au alăturat liceeni în unifome, cu şepci şi numere matricole.
"Exact la ora 13:00, o trompetă a intonat semnalul "Atenţie!", după care timp de două minute au sunat sirenele. A fost un moment foarte emoţionant, toţi jurnaliştii aflaţi în Centrul de presă în acel moment s-au ridicat în picioare şi s-a făcut linişte.
"Am văzut imagini în care în toată Varşovia circulaţia s-a oprit, sirenele maşinilor poliţiei şi pompierilor au sunat şi ele. De asemenea, au bătut clopotele bisericilor", a relatat corespondentul nostru în Polonia, Gabriel Klimowicz.
Audio: ascultaţi aici ediţia specială realizată de Radio România Actualităţi cu ocazia ceremoniilor din Polonia.
În Piaţa Pilsudski, totul a fost împărţit în sectoare şi fiecare delegaţie oficială a avut locul ei.
Cei care au venit pe cont propriu, practic nu au avut acces în piaţă şi au ramas pe străzile lăturalnice.
Ulterior, un reprezentant al Agenţiei de Presă Polonă a citit lista cu cei care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident de la Smolensk.
Au urmat discursurile rostite de premierul Donald Tusk, preşedintele interimar Bronislaw Komorowski, şeful cancelariei prezidenţiale şi fiica preşedintelui Organizaţiei Familiilor de la Katyn.
După discursuri, soldaţii au tras salve de onoare şi a început slujba religioasă oficiată de Episcopatul Varşoviei, desfăşurată în locul unde Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat slujba în timpul primei sale vizite în Polonia comunistă, în 1979.
După slujbă, siciriele cu corpurile neînsufleţite ale preşedintelui Lech Kaczynski şi al soţiei sale, Maria, care au fost expuse, începând de marţi la Palatul Prezidenţial din Varşovia, au fost duse la Catdrala Sfântul Ioan din apropiere, înainte de a fi transportate la Cracovia, unde vor fi înmormântate.
"Sicriele vor fi transportate cu un avion. Nu există nici o restricţie pentru avioanele militare care zboară la o altitudine mai mică de 5.000 de metri", deşi spaţiul aerian polonez este închis din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, a declarat Jacek Sasin, director adjunct al administraţiei prezidenţiale.
Duminică, trupurile cuplului prezidenţial vor fi depuse la Cracovia în una dintre cele mai mari catedrale din Polonia, Sfanta Maria.
Ceremonia funerară, care va fi oficiată de trimisul special al papei, se va încheia la Castelul Regilor, unde trupurile celor doi vor fi scoase din sicrie şi puse în sarcofagele de alabastru care au fost pregătite în cripta din subsolul Catedralei Wawel.
În semn de respect pentru evenimentele din Polonia, guvernul României a decis să decreteze zi de doliu naţional pe 18 aprilie.
Drapelul va fi arborat în benă, iar posturile naţionale de radio şi de televiziune vor avea obligaţia de a-şi adapta programul "în mod corespunzător".
Ultima dată când în România a fost decretat doliu naţional pentru o personalitate străină a fost în 8 aprilie 2005, la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea.
Mai mult de 80 de delegaţii străine participă la funeralii
În Polonia sunt aşteptate duminică mai mult de 80 de delegaţii străine, pentru a participa, la Cracovia, la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski şi ale soţiei sale, care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Smolensk, produs cu o săptămână în urmă.
Din cauza norului de cenuşă vulcanică, prezent deasupra Europei, multe delegaţii oficiale care şi-au confirmat iniţial participarea la funeralii au anunţat că nu vor mai participa la ceremonie.
Printre cei care vor lua parte însă la funeralii se regăsşte delegaţia României condusă de preşedintele României, Traian Băsescu.
Dată fiind măsura de închidere a spaţiului aerian al României din cauza norului de cenuşă vulcanică, preşedintele Romaniei s-a deplasat cu un elicopter până la Oradea, de unde şeful statului a continut drumul cu maşina pe traseul Ungaria – Slovacia – Polonia.