Centrele pentru migranţi din Grecia provoacă nemulţumirea populaţiei locale
Crearea centrelor de înregistrare a refugiaţilor, asumată de Atena şi finanţată de Uniunea Europeană, stârneşte nemulţumirea locuitorilor din insulele respective.
08 Februarie 2016, 18:51
Cele cinci centre de înregistrare a refugiaţilor vor fi funcţionale până săptămâna viitoare - au anunţat, astăzi, autorităţile din Grecia, sub presiunea solicitărilor venite de la Bruxelles.
Crearea centrelor, asumată de Atena şi finanţată de Uniunea Europeană, stârneşte însă nemulţumirea locuitorilor din insulele respective.
În ultimile zile, presa elenă a relatat despre conflicte izbucnite între poliţie şi localnici nemulţumiţi de înfiinţarea centrelor de primire a refugiaţilor.
Au fost incidente pe insula Kos, dar şi proteste de stradă la Salonic sau la Pireu, în apropiere de Atena.
Primarul din Kos a declarat, pentru Reuters, că oamenilor le e teamă că asemenea aranjamente vor fi de durată, dar şi de creşterea infracţionalităţii în zonă.
Ministrul apărării a anunţat, însă, că ţara sa îşi va îndeplini angajamentele luate. Cele cinci centre de înregistrare vor fi gata la timp, înainte de summitul european din 18 februarie, a precizat Panos Kammenos, citat de presa internaţională.
Grecia a fost, anul trecut, principala poartă de acces în Europa pentru peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord atât cu Grecia, cât şi cu Turcia, pentru înregistrarea, respectiv diminuarea valului de imigranţi.
Tot astăzi, premierul turc, Ahmet Davutoğlu, a anunţat că ţara sa va informa săptămâna viitoare Comisia Europeană asupra proiectelor prin care îşi propune să stăvilească valul migratoriu, în schimbul celor 3 miliarde de euro pe care Turcia le va primi de la Bruxelles.
Peste 30 de migranţi au murit astăzi, după naufragiul a două ambarcaţiuni produs în largul coastelor Turciei, informează Reuters, care citează Paza de Coastă.
Cele două grupuri urmăreau să ajungă pe insula grecească Lesbos.