"Cel puțin 500 de cetăţeni britanici" luptă alături de jihadişti
Există temerea că o parte din cetățenii europeni care luptă alături de gruparea Statul Islamic(ISIS) ar putea reveni în ţările lor pentru a lansa atacuri teroriste.
30 August 2014, 07:47
Uciderea jurnalistului american James Foley de către un jihadist cu accent britanic a readus în atenţia problema miilor de luptători străini, mulţi dintre ei cetăţeni europeni şi chiar şi americani, care luptă alături de gruparea Statul Islamic(ISIS).
Există temerea că o parte din aceşti luptători ar putea reveni în ţările lor pentru a lansa atacuri teroriste, mai ales că acest lucru s-a mai întâmplat în anii '90, odată cu întoarcerea foştilor mujahedini care luptaseră împotriva forţelor sovietice din Afganistan.
Deja, cel puţin un atac a avut loc anul acesta în Europa, atentatorul - care a vizat muzeul evreiesc din Bruxelles - fiind un cetăţean francez, care a luptat în Siria.
Marea Britanie a exprimat temeri cu privire la posibile atacuri teroriste, în condiţiile în care 500 de cetăţeni britanici s-au alăturat jihadiştilor, iar aproximativ 200 dintre aceştia au revenit în ţară.
Un atac asupra Marii Britanii - "destul de probabil, dar nu iminent"
Guvernul spune că deşi un atac asupra Marii Britanii este destul de probabil, dar nu iminent, există o preocupare crescândă cu privire la informaţiile referitoare la cetăţenii britanici care luptă alături de militanţii jihadişti în Siria şi Irak.
Există temerea că aceştia au devenit radicali şi că mulţi dintre ei vor încerca să lanseze atacuri teroriste în Regatul Unit.
Serviciile de securitate ale Marii Britanii estimează că cel puţin 500 de cetăţeni ai ţării au luptat pentru gruparea Statul Islamic.
Serviciile consideră că aproape 200 dintre ei au revenit în ţară.
Premierul David Cameron a afirmat că este nevoie de o acţiune decisivă pentru a contracara această ameninţare.
"Trebuie să abordăm chestiunea ideologiei extremiste islamiste din rădăcini, înainte ca ea să se materializeze în violenţă şi teroare.
"Asta înseamnă că trebuie să înţelegem mentalitatea ideologilor extremişti, să identificăm grupările din ţară care promovează o agendă extremistă şi să le contracarăm prin stimularea vastei majorităţi, care crede în valorile democratice ale Marii Britanii, în statul de drept şi în respectarea minorităţilor", a afirmat David Cameron.