"Cel mai respectat cetățean din Odesa este un etnic român"
A fost cel mai tanar primar din Ucraina, a primit premiul pentru reporterul de investigatii al anului, s-a inrolat, iar acum ajuta cu fonduri Armata Ucraineana si refugiatii de Alex Buzică
Articol de Alex Buzică, 22 Februarie 2023, 08:06
Cel mai respectat cetatean din Odesa este un etnic roman. A fost cel mai tanar primar din Ucraina, a primit premiul pentru reporterul de investigatii al anului, s-a inrolat, iar acum ajuta cu fonduri Armata Ucraineana si refugiatii
de Alex Buzică
Catedrala Sf Paul din Odesa este una dintre cele mai frumoase din oraș. Acolo își au sediul agenția O.N.U. dar și Fundația Europeană pentru Ucraina condusă de etnicul român Grigore Kozma.
Grig, înainte de război, era jurnalist de investigații și a fost cel mai tânăr primar din Ucraina în perioada 2006 - 2010, în satul Babele. În ultimii ani a investigat fapte de corupție în regiunea Odesa și a demascat prin anchetele lui, afacerile murdare ale oligarhilor ruși din zonă.
În 2018 a avut loc un atentat la viața lui, dar a scapăt la limită! Nu același noroc l-au avut alți jurnaliști care au fost uciși în perioada aceea. Un an de zile etnicul român a avut pază oferită de statul ucrainean. Acum însă, de când a început conflictul, Grigore Cozma a fondat European Foundation for UKraine, a donat 2 mașini blindate armatei ucrainene și s-a înrolat în Forțele de Apărare Teritoriale.
Dar aflăm mai multe despre cum e viață la 1 an de război, chiar de la Grigore Cozma, etnic român din regiunea Odesa, intervievat de Alex Buzică:
Reporter Alex Buzică: Ai realizat cele mai bune investigații jurnalistice din Ucraina, din Odesa. Ai fost și premiat în 2018. Cum este viață în Odesa pentru un jurnalist. Stiu ca lupți impotriva corupției.
Grig Cozma: Jurnalismul pentru mine este un hobby. Mia fac investigații. Pe asta m-am axat. Am făcut școala în România, am făcut și școală aici în Odesa. Am fost și primar în satul Babele de langa Izmail. Acolo trăiește o mare comunitate românească. În 2012 m-am mutat la Odesa și am înființat o redacție de jurnalism de investigații. Nu este ușor în Odesa sa faci jurnalism și investigații. Odesa a fost foarte mult ca zona influenta pentru ruși, pentru oligarhii ruși.Toate investigațiile mele în mare parte au avut de a face cu oligarhii ruși care mituiau funcționarii publici ucraineni.
Reporter Alex Buzică: Din 2006 și pana în 2010 ai fost unul dintre cei mai tineri primari din Ucraina.
Grig Cozma: Intradevar, am fost primar în Babele în sudul Ucrainei. Acolo este locul unde s-a născut generalul Averescu.
Reporter Alex Buzică: De cand a început războiul ai fondat și Europeana Foundation for Ukraine. Spune-ne mai multe.
Grigore Cozma: Așa este. Avem 10 voluntari. Multi dintre ei sunt jurnaliști de investigații care s-au reprofilat acum de când a început războiul. Eu sunt unicul fondator, dar am parteneri cărora le mulțumesc. Inclusiv parteneri din România.
Reporter Alex Buzică: Ai donat aproximativ 100 de mii de euro pentru astăzi prin Fundația ta.
Grigore Cozma: Pacea nu are naționalitate, nu are un preț. Când zburau rachetele pe deasupra Odesei, nici o mașină și nici un ban nu mai aveau nici o valoare, pentru ca puteau arde sau puteau fi furate de ruși în orice moment. Cea mai buna investiție a fost în armata noastră! Toată lumea făcea acest lucru! Ei sunt apărătorii nostrii! Sa fiu sincer, astăzi voluntariatul este o întreaga subcultura de un nivel foarte înalt. Aș zice ca institutul voluntariatului din Ucraina funcționează în prezent mai bine decât unele ministere.
Reporter Alex Buzică: Cum este comunitatea de romani din Odesa?
Grigore Cozma: Comunitatea este foarte mică. Putin consolidata. Comunitatea este mai mult în regiune decât aici în Odesa. De exemplu, nu avem în Odesa un restaurant romanesc sau un centru cultural. Avem în schimb o buna relație cu Consulatul României de aici, care se implica adeseori. Oricum, eu lupt și sper ca acest război sa se termine cu victorie păcii!