Cei doi candidaţi rămăşi în cursă pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova vor participa la o dezbatere electorală
În Republica Moldova, cei doi candidaţi rămăşi în cursă pentru funcţia de preşedinte al ţării au convenit să participe la o dezbatere electorală.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Octombrie 2024, 18:48
În Republica Moldova, cei doi candidaţi rămăşi în cursă pentru funcţia de preşedinte al ţării au convenit să participe la o dezbatere electorală. Maia Sandu, preşedinţa în funcţie, de orientare pro-europeană, şi Alexandr Stoianoglo, pro-rus, susţinut de socialişti, vor avea o confruntare televizată, însă echipele celor doi nu au stabilit când se va desfăşura dezbaterea. După ce referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-a soldat cu un rezultat foarte strâns, din cauza dezinformării şi cumpărării voturilor de către Rusia, experţii de la Chişinău avertizează că şi campania electorală pentru turul al doilea ar putea fi marcată de dezinformări.
Ina Guţu de la Radio Chişinău a stat de vorbă pe acest subiect cu doi analişti: ”Este imperios ca Republica Moldova să rămână democratică, de partea lumii civilizate, avertizează experta WhatchDog Rodica Pârgari. O ţară cu lideri pro-ruşi la Chişinău ar fi o mare dezamăgire şi o tragedie pentru Ucraina şi pentru viitorul democratic al Republicii Moldova, subliniază Rodica Pârgari, în cadrul emisiunii "Maluri de Prut" de la Radio Chişinău.
Rodica Pârgari: ”Ucraina să aibă pericolul unei Moldove pro-ruse din spate; asta ar fi cred că o tragedie.”
Unificarea societăţii reprezintă cea mai puternică armă în faţa Federaţiei Ruse, consideră experta, care anticipează o campanie pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale şi mai impregnată de falsuri şi dezinformare. Rezultatul votului la alegerile prezidenţiale, dar în special la referendum, au fost influenţate de câţiva factori importanţi, printre care dezinformarea şi coruperea alegătorilor cu bani veniţi de la Moscova consideră şi analistul politic Ion Tăbîrţă.
Ion Tăbîrţă: ”Aud foarte, foarte multă dezinformare, cu un 10% cel puţin au fost corupţi alegătorii.”
Amintim că cetăţenii Republicii Moldova au votat duminică, 20 octombrie, prin referendum, modificarea Constituţiei în vederea aderării ţării la Uniunea Europeană. Alegerile au avut loc pe fundalul unor ingerinţe fără precedent ale Federaţiei Ruse în procesul electoral din Republica Moldova, semnalate atât de autorităţi, cât şi de experţii internaţionali care au monitorizat desfăşurarea alegerilor.”
Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul constituţional care s-au desfăşurat în Republica Moldova duminică au fost bine administrate, iar ziua alegerilor a fost calmă şi bine organizată, transmite Radio Chisinău. De asemenea numărarea voturilor şi centralizarea rezultatelor au fost evaluate în general pozitiv.
În raportul misiunii de observare a celor două scurtine, reprezentanţii OSCE remarcă însă desfăşurarea campaniei electorale într-un mediu caracterizat de îngrijorări privind interferenţa străină ilegală şi eforturi active de dezinformare, cu referire la Rusia, ceea ce a afectat integritatea procesului electoral./editor Florin Lepadatu/