Cehia "nu vrea noi sancţiuni împotriva Rusiei"
Ministrul ceh de externe Lubomir Zaoralek a declarat că e nevoie de o nouă evaluare a situaţiei din Ucraina înainte să se discute despre noi sancţiuni europene aplicate Rusiei.
Articol de Carmen Gavrilă, 06 Octombrie 2014, 16:27
Ministrul ceh de externe Lubomír Zaoralek, a declarat după întâlnirea de la Bucureşti cu omologul său român, Titus Corlăţean, că mai multe companii din ţara sa sunt interesate să investească în România, în domenii ca transporturile, infrastructura şi energia.
Lubomír Zaoralek a precizat că a discutat cu Titus Corlăţean despre ce anume au nevoie companiile cehe, nu doar ca să îşi continue investiţiile în România dar şi ca să reprezinte un exemplu încurajator pentru alte firme din Cehia să vină în România.
Ministrul ceh de Externe a adăugat că schimburile comerciale între cele două ţări au crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an.
Lubomír Zaoralek a salutat poziţia clară şi fermă a României în ce priveşte situaţia din Ucraina.
Totuşi, Cehia a fost criticată în UE pentru că se opune unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, mai ales pentru că ar fi afectate exporturile cehe de tehnologie către Rusia.
Reporter: Cum se raportează companiile cehe faţă de sancţiunile europene împotriva Rusiei?
Lubomír Zaoralek: Există îngrijorări, dar mie mi se pare că, până acum, nu a fost un impact prea mare asupra companiilor cehe pentru că de exemplu în domeniul agricol nu avem un comerţ prea dezvoltat cu Rusia. La noi principala grijă este în ce priveşte tehnologia, dar nici acest domeniu nu a fost prea afectat de actualele sancţiuni. Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu a avut nicio alternativă, decât să dea acest răspuns ferm la anexarea Crimeei. Sunt convins că a fost decizia corectă şi că a avut un impact puternic asupra Rusiei.
Reporter: Cehia susţine adoptarea de sancţiuni europene şi mai dure împotriva Rusiei?
Lubomír Zaoralek: Poate, dar cred că acum nu e niciun motiv să vorbim de sancţiuni mai dure, pentru că am luat o decizie şi am spus că după o vreme vom verifica evoluţiile pe teren şi în funcţie de asta vom decide ce urmează. Poate peste câteva luni vom discuta chestiunea Ucrainei în Consiliul de Afaceri Externe. Cred că o evaluare a situaţiei este condiţia pentru orice alte noi decizii.
Reporter: Adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland a criticat state din Europa Centrală şi de Est pentru, ceea ce ea a numit, derapaje de la democraţie şi pentru corupţie.
Lubomír Zaoralek: Am discutat despre asta cu colegii americani. Ei se tem că situaţia cu Ucraina şi Rusia, toate acele legături între guvern şi oligarhi şi grupuri de interese reprezintă un exemplu prost şi poate influenţa evoluţiile în Europa Centrală şi de Est. Singurul răspuns posibil din partea noastră este să arătăm că suntem capabili să creem democraţii puternice şi să luptăm cu corupţia.
Reporter: Statele Unite se plâng că Europa nu dă dovadă de unitate în ce priveşte Rusia.
Lubomír Zaoralek: Ţările au istorii diferite pe care le reprezintă diferit. Ceea ce cred eu că e obligatoriu este să comunice, să se consulte unele cu celelalte. Trebuie să ne străduim să ajungem la poziţii comune, aşa cum am făcut în ultimele luni şi să continuăm. Sunt sigur că Europa Centrală şi de Est poate fi parte din procesul de luare de decizii al Uniunii Europene şi va susţine o poziţie unită în ce priveşte Rusia